Flygvapenmuseum samlar på ljud

Flygvapenmuseum utökar sina samlingar – med ljud. Tillsammans med fem andra europeiska museer ska det populära museet i Malmslätt samla in 800 olika ljud.

Ljudlig. Linköpingsborna har under decennier vant sig vid ljudet av stridsflygplan. Här Viggen.

Ljudlig. Linköpingsborna har under decennier vant sig vid ljudet av stridsflygplan. Här Viggen.

Foto: Jan Christer Persson

Linköping2017-05-10 16:30

Det låter (!) måhända som en smått knasig idé. Men det EU-finansierade projektet är inget skämt. Tanken är att sex museer med olika inriktningar ska samla in och spara ljud som håller på att gå förlorade i det postindustriella samhället. Hur låter det till exempel när kol bryts i Tyskland? Det är hög tid att spela in det ljudet eftersom den sista kolgruvan i Ruhrområdet snart läggs ned.

– Samhället genomgår just nu stora förändringar och ljudbilden förändras. Det gäller att samla in ljud innan de försvinner, säger Torsten Nilsson, chef för samlingsenheten på Flygvapenmuseum.

För Flygvapenmuseum är det naturligt att samla in ljud som har med flyg att göra.

– Vi kommer självklart att spela in ljud som har med flyget att göra. Men inte bara ljudet av flygplan. Vi ligger ett stenkast från en fungerande flygbas och det finns många ljud som är intressanta att spela in, säger Torsten Nilsson.

Flygstaden Linköping har länge bjudit invånarna på ljud (vissa kanske skulle säga oljud) som har med flygplanstillverkningen att göra. Alla vet att Gripen låter mycket – men det gjorde även Viggen och Draken när det begav sig. Hur många, förutom de verkliga flygentusiasterna, kan skilja de olika motorljuden från varandra?

– Hur låter det i en flygplansfabrik? Det finns många ljud som förknippas med flyget och som vi vill dokumentera.

I ett tidigare projekt, "Work with sounds", samlades 700 ljud in. Nu ska den samlingen utökas med 800 ljud till. Hemsidan www.workwithsounds.eu har, enligt Flygvapenmuseum, haft närmare 100 000 besökare. Den som till exempel har lust att höra hur det lät när en kalkylator från Facit gjorde en uträkning kan med fördel besöka sidan.

Flygvapenmuseum kommer i ett senare skede att vända sig till allmänheten för att få in förslag på vilka ljud som borde spelas in och sparas till eftervärlden. Museer i Sverige, Finland, Tyskland, Polen, Slovenien och Belgien deltar i projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!