Flygvapenchefen: Högsta prioritet att behålla piloterna

Stridspiloter väljer att lämna flygvapnet och på Malmen är personal orolig för att de nya radarspaningsflygplanen ska hamna på en annan bas. Sveriges nye flygvapenchef, Jonas Wikman, har svåra frågor att hantera.

Generalmajor Jonas Wikman besökte under onsdagen Malmen. Han är sedan den 14 december förra året chef för flygvapnet.

Generalmajor Jonas Wikman besökte under onsdagen Malmen. Han är sedan den 14 december förra året chef för flygvapnet.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-02-02 07:10

På onsdagen besökte generalmajor Jonas Wikman helikopterflottiljen på Malmen. Han tillträdde sin tjänst så sent som den 14 december förra året och har inlett sitt arbeta med att besöka flygvapnets fem flottiljer. 

– Jag har varit flygvapenchef i en dryg månad och det är jätteviktigt för mig att komma ut på förbanden och lära känna de utmaningar och styrkor som finns hos verksamheterna. 

Vad får du för känsla när du träffar officerare och soldater på Malmen?

–Jag får en känsla av ett förband som vet vilket läge vi befinner oss i och har ett fokus på uppgiften. Det finns en förståelse för de utmaningar det ger oss att hantera en försämrad omvärld. Det finns ett fokus på krigsförbanden och förmågan att lösa våra uppgifter. 

Jonas Wikman var tidigare ställföreträdande insatschef – men han inledde sin karriär inom flygvapnet som stridspilot och flög både Draken och Gripen. Han har även arbetet i Linköping. I början på 2000-talet arbetade han på flygmedicinskt centrum, det sista året som chef, innan han gick till flygstaben. Han återkom under två år till Malmen 2012– 2014 som chef för taktik- och utvecklingsavdelningen.

Hur har Rysslands angrepp på Ukraina förändrat det svenska flygvapnet?

– Den största påverkan kommer av omvärldsläget. Vi har en väldig försämring av omvärldsläget och det gör att vi utvecklar oss och försöker anpassa oss för att hantera det. Det finns en ökad hotbild i världen just nu. 

undefined
Den nye flygvapenchefen Jonas Wikman mötte pressen när han besökte helikopterflottiljen på Malmen.

Så sent som i våras begärde ett 30-tal stridspiloter tjänstledigt till hösten. Två har återvänt till flygvapnet. Men samtidigt har ytterligare ett 20-tal piloter begärt studieledigt från flygvapnet. Orsaken är missnöje med löner, arbetsvillkor och ett nytt pensionsavtal.

Riksdagens utredningstjänst har i en utredningen visat att stridspiloterna har över 20 000 kronor mindre i månadslön än exempelvis piloterna vid Sjöfartsverket och Kustbevakningen

Hur ska du se till att landets stridspiloter stannar i flygvapnet?

– Frågan står absolut högst upp på vår agenda. Det är ingen tvekan om att vi behöver anstränga oss ytterligare för att se till att den personal, som är så viktig och bär vår kompetens, faktiskt stannar och utvecklas hos oss.

Vad gör ni rent konkret för att förmå piloterna att stanna?

– Det handlar om villkor, löner och förmåner. Men det handlar också om karriärutveckling och möjligheten att kombinera yrkeslivet med familjelivet. Vi måste skapa en bra arbetsmiljö som gör att man vill stanna.  

Hur allvarlig är situationen?

– Personalfrågan är dimensionerande för hur väl vi lyckas utveckla den förmåga som vi behöver i en förändrad omvärld. Det är klart att det är en prioriterad fråga. Varje pilot som väljer att lämna är en förlust. 

Försvarsmakten utreder samtidigt var de nya radarspaningsflygplanen, Global Eye, ska placeras. Malmen används som hemmabas för de spaningsflygplan som används i dag. 

På Malmen finns en oro för att Global Eye inte kommer att hamna i Linköping utan i Uppsala eller Såtenäs. Vad är ditt besked i dag?

– Jag förstår den oron helt klart och en större utredning pågår för att avgöra var vi ska placera den här typen av förmåga. Det är viktigt att rätt beslut fattas när vi tar ett så stort steg. Vi hoppas komma till ett avgörande i den frågan inom en relativ snar framtid. 

Fem flottiljer

Flygvapnet består av fem flottiljer: Blekinge flygflottilj F 17, Norrbottens flygflottilj F 21, Skaraborgs flygflottilj F 7, Upplands flygflottilj F 16 samt Helikopterflottiljen på Malmen. 

Källa: Försvarsmakten 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!