Flygplanen som tävlar med Saab om jätteordern

Saab och Boeing är bara två av flera välkända flygplanstillverkare som kämpar om att ta hem ordern från det amerikanska flygvapnet. Se filmbilder på alla konkurrerande skolflygplan här.

En bild på skolflygplanets nosparti.

En bild på skolflygplanets nosparti.

Foto: Boeing

Linköping2016-09-13 10:09

På tisdagen presenterar Boeing och Saab det nya skolflygplanet, ännu så länge kallat T-X, vid en ceremoni i St Louis i Missouri. Fram till nu har de bägge flygplanstillverkarna av konkurrensskäl varit hemlighetsfulla och få bilder av planet har offentliggjorts.

350 plan

För både Boeing och Saab står mycket på spel. I en första omgång kommer US Air Force att beställa 350 skolflygplan men företagen hoppas naturligtvis att fler Nato-länder ska skaffa planet för att utbilda framtidens stridspiloter. Det har talats om siffror på i sammanhanget hisnande 2 000 flygplan.

Hård konkurrens

Boeing och Saab är dock inte ensamma om att uppvakta US Air Force. Flera andra flygplanstillverkare, som Northrop Grumman och Lockheed Martin, tävlar om ordern. Det sistnämnda företaget tillverkar de bägge moderna stridsflygplanen F-22 och F-35. Ett problem för Boeing är att de stridsflygplan som företaget erbjuder, F-15 och F-18, är på väg att bli föråldrade. En order från det amerikanska flygvapnet är viktig om Boeing, som är en dominerande aktör inom passagerarflyget, ska ha en framtid inom det militära flyget.

Vilket eller vilka företag som tar hem ordern på skolflygplan kommer att beslutas under nästa år.

En av få bilder på det nya skolflygplan som Boeing och Saab har släppt inför tisdagens rollout.
En av få bilder på det nya skolflygplan som Boeing och Saab har släppt inför tisdagens rollout.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!