Flygdagarna: Så många kom till Malmen

Flygdagarna på Malmen lockade sammanlagt 130 000 besökare, enligt arrangören. Den som önskar en repris får vänta i fem år.

Åtta Black Hawk-helikoptrar i luften samtidigt.

Åtta Black Hawk-helikoptrar i luften samtidigt.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-08-28 16:56

Videon är inte längre tillgänglig

Flygvapnet firar 90 år som självständig vapengren och under helgen kulminerade firandet – som kostat Försvarsmakten cirka åtta miljoner kronor – med flyguppvisningar på Malmen.

Ett 100-tal flygmaskiner, från Ö1 Tummelisa till Jas 39 Gripen, deltog.

Lördagens uppvisningar utvecklade sig till en sällan skådad folkfest. Tacka vädret för det – strålande solsken, om än tämligen blåsigt.

Till en början uppskattade Försvarsmakten att 70 000 besökare kom till flygfältet under lördagen – men siffran justerades senare.

– Vi har pratat med polisen och nu tror vi att det var 90 000 besökare. Det överträffade våra förväntningar med råge, säger Lasse Jansson, informationschef på helikopterflottiljen.

Få missöden

Söndagens begivenheter lockade inte fullt lika många – cirka 40 000. Men så var det också en ovanligt gråmulen dag med återkommande regn.

– Jag är fantastiskt nöjd med helgen. Det blev en riktig publiksuccé, säger Peder Söderström, chef för helikopterflottiljen.

Med tanke på de stora folkmassor som var i rörelse inträffade förvånansvärt få missöden (de långa korvköerna är nog glömda vid det här laget).

– Vi har haft ett par sjukdomsfall och ett par smärre trafikolyckor, men inget allvarligt, säger Peder Söderström.

Rekrytering

Under lördagen fick vi en pratstund med flygvapenchefen Mats Helgesson.

Vad betyder en sådan här dag för flygvapnet?

– Det betyder jättemycket. Vi får en chans att visa upp vad flygvapnet kan, vi får en chans att samverka med våra internationella partners och vi får en möjlighet att öppna upp för rekrytering och knyta nya medarbetare till oss. På något sätt är det här en del av folkförankringen, en chans för oss att tala om att vi har ett starkt och välfungerande flygvapen.

Sedan värnplikten skrotades har Försvarsmakten ett konstant behov av att locka personal till de olika vapengrenarna.

– Vi har ett stort rekryteringsbehov inom flygvapnet de kommande åren. Vi måste få tag i rätt tjejer och killar. Och det är inte bara piloter, utan alla sorters medarbetare. Det är tekniker, flygstridsledare, sambandsexperter och alla andra kategorier som vi har.

Vilken kategori råder det störst brist på?

– Det är svårt att säga. Det är en jämnstor brist och framför allt har vi en personalstruktur som gör att vi under de kommande åren kommer att ha ganska stora pensionsavgångar. Vi måste ha ganska stora utbildningskullar de kommande åren, säger Mats Helgesson.

"Mäktig"

Hur var flyguppvisningarna då? Tja, av besökarnas åsikter att döma var många särskilt förtjusta i de mer kraftfulla och ljudalstrande stridsflygplanen, som amerikanstillverkade F-16, F-18 och, förstås, svenska Viggen.

– Viggen är mäktig, sade Camilla Andersson, som njöt av uppvisningarna liggandes i en uppblåsbar liggstol.

Frågan är dock ändå om inte helikopterflottiljen tog hem priset som "best in show". När tio helikoptrar samtidigt dundrade in över Malmen för att luftlandsätta 80 soldater gick ett sus genom publiken. Suggestiv musik, komponerad av Richard Wagner och använd i den välkända krigsfilmen Apocalypse Now, bidrog till atmosfären.

– Jag är stolt över besättningarna, säger Peder Söderström.

Var du aldrig orolig, det såg ganska vådligt ut?

– Nej, men jag höll tummarna för att allt skulle gå bra.

Fem år

Den som inte kan få nog av flygande farkoster får utrusta sig med en gnutta tålamod. Det kommer att dröja flera år innan en liknande uppvisning på Malmen genomförs igen.

– Vi siktar på att ha flyguppvisningar på Malmen igen 2021, säger Peder Söderström.

Breitling Wingwalkers.
Breitling Wingwalkers.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!