Frågan om flygbuller i Sveriges flyghuvudstad Linköping har stötts och blötts länge. Många bostadsbyggen har stoppats och fördröjts på grund av dånande Gripenplan som flyger över stan (läs mer om den frågan här och här).
En aspekt som inte har vägts in i debatten är hur bullret påverkar midjemåttet. Förrän nu. Färsk forskning från Karolinska institutet visar nämligen att exponering för buller kan leda till ökat bukomfång.
Tydlig ökning
Det är Institutet för miljömedicin som under 8–10 år har följt 5 000 män och kvinnor från fem kommuner i Stockholms län och kommit fram till att personer som bott nära Arlanda flygplats ökat mer i bukomfång än övriga.
– Det handlar om en ökning motsvarande 1,5 centimeter för varje 5 decibel-stegring av bullernivåerna. Ökningen var särskilt tydlig hos deltagare som utsatts för flygbuller under hela studieperioden och hos dem som samtidigt upplevde stress i sitt arbete, säger medicine doktor Charlotta Eriksson i ett pressmeddelande.
Sjukdomsrisk
Ökat bukomfång leder till högre risk att drabbas av både hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Charlotta Eriksson manar dock till att inte dra allt för stora slutsatser:
– Vår studie är den första som studerat samband mellan flygbuller och bukomfång samt övervikt, och resultaten måste därför tolkas med viss försiktighet. Det finns dock redan klara bevis för att bullerexponering kan orsaka stress och sömnstörningar, och båda dessa tillstånd kan ge upphov till den typ av hälsoeffekter som vi studerat. Bukfetma är en riskfaktor för såväl hjärt- kärlsjukdomar som diabetes och då en stor andel av befolkningen dagligen utsätts för höga ljudnivåer från trafik och kan buller ha en större inverkan på hälsan än vad som tidigare varit känt. Sambanden behöver dock bekräftas av framtida studier, säger hon.