– Representerar samtliga kommuner och landsting i frågor om allt ifrån skola och sjukvård till avfall och kultur. Jag driver lokala frågor gentemot ministrar, departement och myndigheter. I kansliet finns 450 medarbetare varav många experter. Själv behöver jag kunna lite om väldigt mycket.
Är du sur för att du halkat ner till sjunde plats på den lokala S-listan?– Nej, nej. En kommunalpolitisk förankring är ett krav i mitt jobb och jag deltar så mycket jag kan lokalt. Det finns en stor poäng med att kunna följa hur SKL:s beslut funkar lokalt, i praktiken. Men det är svårt att hinna.
Du har överblicken. Hur står sig Linköping?– Linköping är en mycket välskött kommun, med god ekonomi. Det syns så tydligt. Det är roligt att staden lyckats så bra med sitt blocköverskridande samarbete.
Men är inte Sverigebäst på vårdsamarbete landsting/kommun?– Nej, för det är Kalmar.
Kan du bli av med jobbet om det går dåligt för S?– Ja. Hur det går sammantaget, i alla kommun- och landstingsval, avgör den saken. Men det är inget jag grubblar över.
Vad är skräckscenariot i höst?– Att valresultatet gör att landet inte går att regera och att vi får in ett parti i regeringen med en helt annan värdegrund än de övriga. Det är en tuff tid och mycket står på spel. Jag tippar att S får 30 procent.
Vad är skälet till jättetappet?– Att styra i minoritet är tufft, även om partiet fått igenom väldigt mycket. Vi tog ett stort ansvar vid den stora flyktingkatastrofen 2015, men det ansvaret väckte också frågor och oro hos människor om vart samhället är på väg. Oro som vi inte kunnat möta på ett bra sätt. Många av våra väljare från LO-gruppen har gått till SD. Mycket har dock blivit bättre, som att tiden för nyanlända att komma i arbete har halverats.
Är det otänkbart att S och M regerar tillsammans?– Ja. Då måste landet vara i verklig kris och hela det politiska landskapet ritas om. Men Stefan Löfven menar allvar när han säger att han vill ha ett ökat samarbete över blockgränserna.
Någon mirakelkur så här i grevens tid?– Prioritera vården och skolan. Vården är i världsklass, men köerna måste ner och tillgängligheten bli ännu bättre.
Behövs landstingen?– Absolut. Det är en illusion att sjukvård och skola blir bättre om någon långt borta, staten, sköter den. Den som är närmast verksamheten är den som är bäst lämpad. Men vårdsamarbetet måste bli bättre, både mellan olika landsting och mellan landsting och kommuner.
Men vad gör dem bra på kollektivtrafik?– De har den överblick som krävs, eftersom trafiken går över kommungränserna.
Du vill ha generella och inte riktade statsbidrag?– Det är en hjärtefråga hur statens styrning på den lokala nivån ska se ut framöver. Riktade bidrag är ofta förenade med detaljerade krav som ökar kostnaderna och försämrar effektiviteten.
Du har varnat för skattechock framöver.– Om inget görs, ja. Tillskottet till välfärden behöver fördubblas och arbetslösheten som fenomen är snart förbi. Det fattas folk inom vård, skola och omsorg för att vi ska kunna ta hand om befolkningen, där de i arbetsför ålder minskar i jämförelse med barn och gamla. Alla kommer att behövas.
Heltid som norm för LO-kvinnor är en hjärtefråga. Om man inte vill då?– Så säger man aldrig om mansdominerade yrken. Arbetsgivarna måste se till att alla orkar arbeta heltid.
Nervöst att tala inför alla EU-höjdare på toppmötet i Göteborg i november?– Skitnervöst. Tre minuter är lång tid, och på engelska. Men det gick bra.
Du fick flyga Gripen. Berätta!– Åh, det var en sådan existentiell känsla. Jag rollade, piloten gjorde looparna. Himmel och jord om vartannat. Krafterna, tekniken. En osannolik endorfinkick som jag lätt skulle göra om. Dessutom blev jag bra i min krånglande rygg som sträcktes ut när vi steg snabbt. Jag skulle säga att det var som att föda barn, det påminner inte om något annat.
Beskriv dig med fem ord.– Trygg, otålig, glad och lycklig tidsoptimist.
Bäst bok?– "Manolitas tre bröllop" av Almudena Grandes.
Om du fick göra en tidsresa?– Till 1598 då Pajala grundlades. Första Pajalabon hette Lassi Pajanen och var min anfader.
Något du är extra nöjd med?– Att jag klarat tuffa utmaningar, som bröstcancern 2014. Sjukdomen gjorde mig mer trygg i mig själv. Jag menar, vad kan bli värre efter det?
Ett annat yrke som också passat dig?– Journalist.
När trivs du extra bra?– När jag badar salt vid Hållö utanför Kungshamn.
Vem, nu levande eller död, skulle du bjuda på middag?– Anna Lind eller min pappa, som dog när jag var 11 år.
Vilket erbjudande skulle du inte tacka nej till?– Att bli FN:s generalsekreterare.