I sju års tid har flugorna ställt till stora problem för de fyra bostadsrättsinnehavarna högst upp i höghuset. Stora svärmar invaderar årligen balkongerna under ett par-tre månader. Det inträffar under sommar och tidig höst. Under dessa perioder kan de boende inte använda balkongerna, fönster och dörrar måste hållas stängda för att hålla flugorna ute. Lägenhetsinnehavarna vill inte prata med Corren om situationen.
Mats Ekeberg på saneringsfirman Nomor är inkopplad i ärendet. Han var med om ett liknande ärende i Norrköping för cirka 20 år sedan, men detta är betydligt värre.
– Det är något våldsamt, jag har aldrig varit med om något liknande. Det kan vara fullständigt belamrat, balkongen är inte brukbar. Jag lider med de boende.
Det rör sig framförallt om den så kallade gräsflugan. Deras larver trivs bäst på stora kortklippta gräsytor, där de livnär sig på rotbladslöss. Om gräsmattorna ligger i anslutning till höghus kan svärmar av nykläckta flugor söka sig högst upp på husfasader för att övervintra. Flugorna kommer gärna tillbaka till samma plats flera år i rad. Experter tror att de lämnar doftspår efter sig på väggarna. Fenomenet är inte så vanligt, men det förekommer då och då i Europa. För ett par år sedan uppmärksammade Corren ett liknande fall i Motala.
Lägenhetsinnehavarna i Linköping har med stöd av bostadsrättsföreningen och saneringsfirman Nomor prövat flera bekämpningsmetoder.
Olika typer av besprutningsmedel, beckolja med tjärlukt, fläktar, ljusfällor, olika typer av klisterfällor, kalkning av gräsmattor runt huset och silikontätning av håligheter och skarvar. Men flugorna har inte gett sig.
Luftströmmen från en kraftfull proffsfläkt gav ganska bra resultat, men ljudnivån kunde störa grannar.
Det finns inget standardrecept. Efter kontakter med Naturhistoriska museet och andra drabbade kommuner verkar intensivare kalkning av gräsmattorna vara den bästa metoden.
– Roten till det onda är ute i gräset. Vi kan inte sprida bekämpningsmedel över sådana ytor, konstaterar Mats Ekeberg på Nomor.
Kalkningen gör att rotbladlössen inte trivs och gräsflugans larver förlorar sitt matförråd.
Lägenhetsinnehavarna, representanter från miljökontoret och saneringsfirman har kommit fram till ett nytt åtgärdsprogram.
Bostadsrättsföreningen börjar kalka sina gräsmattor två gånger om året. Drift- och underhåll kalkar kommunens kortklippta gräsytor och fastighetsägaren intill gör samma sak.
Kommunen ska även låta vissa gräsytor växa sig höga.
– Gräsflugorna trivs inte där, de vill ha kortklippt, konstaterar Malin Hansander, driftsingenjör på drift- och underhåll.
Kommunens ska utvärdera effekterna med tiden, för att avgöra när insatserna ska avslutas. Malin Hansander har inte hört talas om denna typ av fluginvasioner i Linköping tidigare.
– Jag hoppas innerligt att det inte blir mer.