Flest vill gå på Katedralskolan

Av de 1 876 niondeklassare som söker till gymnasiet nu, vill flest plugga på Katedralskolan. Bland friskolorna är Klara gymnasium och John Bauer-gymnasiet mest populära.

Foto:

LINKÖPING2013-02-26 09:00

Trenden att niorna främst söker sig till kommunala gymnasieskolor fortsätter. I år har 70 procent av niorna ansökt till någon av de fem kommunala gymnasierna.

Flera fristående gymnasieskolor tappar elever jämfört med förra året, däribland Thorén Business School som har 15 sökande mot 38 året innan och Yrkesgymnasiet med 32 sökande jämfört med 43 året innan. Några ökar också, som Realgymnasiet som går från 30 till 66 sökande.

Klara och JB i topp

Klara gymnasium och John Bauer-gymnasiet tappar sökande jämfört med förra året, men ligger ändå i toppen för fristående gymnasieskolor med 145 respektive 122 sökande.

Fredagen den 15 februari var sista dagen att lämna in sin ansökan. Enligt de preliminära siffror som nu finns, har 1 876 elever lämnat sin ansökan och av dessa vill 1 206 studera på ett teoretiskt program.

Vill plugga vidare

Sedan gymnasieskolan gjordes om i reformen som kallas GY11, år 2011, ger de praktiska yrkesutbildningarna på gymnasiet inte längre automatiskt behörighet till vidare studier på högskolenivå. För att bli behörig måste eleverna där göra tillval. Det har lett till att allt fler elever väljer ett teoretiskt program.

Den stigande arbetslösheten bidrar också att ungdomarna vill välja studieförberedande utbildningar, för att kunna plugga vidare efter gymnasiet.

Vissa tappar stort

På programnivå tappar vissa utbildningar stort. Bygg- och anläggningsprogrammet hade förra året totalt 143 sökande men i år är de 96. Industritekniska programmet hade förra året 23 sökande men i år 3. Restaurang- och livsmedelsprogrammet hade 64 sökande men i år söker 46.

Hantverksprogrammet som förra året hade sökande har i år 57.

Hotell- och restaurangprogrammet hade 11 sökande men har i år 3.

Kan ändra sig

Bland de teoretiska utbildningarna lockar Teknikprogrammet fler elever i år, 151 sökande mot 119 förra året. Naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga programmen är fortsatt de mest populära.

Nu vidtar omvalsperiod då niondeklassare som ångrar sina val har chans att ändra sig. Perioden pågår fram till maj. Då ska slutgiltigt val göras. Omkring månadsskiftet juni/juli får eleverna besked om de har blivit antagna till den utbildning de har valt i första hand eller om de placerats på något av sina andrahandsalternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om