Under måndagen berättade vi att Vifolkaskolan i Mantorp drabbats av klusterutbrott av covid-19. Enligt uppgift till redaktionen har åtminstone ett tiotal elever testat positivt för covid-19. Två av högstadieklasserna får distansundervisning resten av veckan. Övriga elever ska dock gå till skolan som vanligt.
Vifolkaskolan är inte ensamma om sitt utbrott.
– Jag har just nu kontakt med rektorer på tre högstadium i Linköping, säger Åsa Strömberg, enhetschef på elevhälsan inom kommunen.
Högstadieskolan Tokarpskolan, med cirka 300 elever, är en av dem.
– I går kväll hade vi fyra konstaterade fall, i dag har vi sex stycken, säger rektor Espen Surén.
Fallen är utspridda i tre olika klasser.
Även högstadieskolan Arenaskolan, med sina 550 elever, har elever som är smittade.
– Vi har åtta konstaterade fall, som är spridda över klasserna i årskurs sju, säger rektor Cecilia Pettersson.
På båda skolorna har vårdnadshavare informerats om att vara uppmärksamma på symptom. Ingen i personalen på skolorna har smittats.
Arenaskolan är en idrottskola, med profiler inom bland annat hockey. Flera av skolans elever spelar inom LHC:s ungdomsverksamhet. Enligt uppgifter till redaktionen insjuknade drygt 10 ungdomar efter en hockeyträning förra veckan.
– Elever i olika klasser har blivit smittade och sedan har smittan spridit sig på skolorna, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.
En källa till Corren uppger att de övriga, friska lagmedlemmar inte kontaktades av regionens smittspårare. Istället fick de kännedom om smittan via hockeylagets interna kommunikation.
Inte alls konstigt, menar Britt Åkerlind.
– Vi har haft olika rutiner för våra smittspårare beroende på vilken fas i pandemin vi är i. Just nu har de ingen skyldighet att ringa upp alla, däremot ombeds den som är smittad att kontakta de han eller hon kan ha smittat. Allra oftast kontaktas även någon huvudman, i det här fallet i LHC.
Britt Åkerlind menar att det viktigaste är att informationen om att vara uppmärksam på symtom når fram till alla inblandade.
Det är Åsa Strömberg som för en dialog med smittskyddet kring vilka åtgärder som nu ska vidtas på skolorna.
– I nuläget är det inte aktuellt att införa distansundervisning på någon av skolorna.
Varför införs inte distansundervisning?
– Det är helt enkelt inte tillräckligt stora kluster, säger Åsa Strömberg.
Kommunen hoppas nu att höstlovet, som börjar nästa vecka, och vaccinationerna bland ungdomarna, ska bidrar till att minska spridningen.
Under måndagen var Region Östergötland ute och erbjöd de sista högstadieskolorna vaccin. Efter höstlovet väntar dos två.
– I slutet av förra veckan fick vi rapport från regionen att 47 procent i den här gruppen är vaccinerade, säger Åsa Strömberg.
Britt Åkerlind menar att risken för skolutbrott kommer att minska så småningom när många av eleverna blir fullvaccinerade.
– Många har precis fått första dosen och därför ser vi än så länge ingen effekt av vaccinet.
Vilken den tredje Linköpingsskolan som är drabbad av covid-19 vill inte Åsa Strömberg uppge.
– Nej, vi har valt att redovisa om och när vi infört distansundervisning på en skola. Det skedde på en skola i början på hösten, annars har det varit lugnt. På gymnasiet har vi inte haft några små kluster. Utan där ser vi helt klart effekt av vaccinet.