Vill sätta press på polisen: "Har inte tid att vänta"

Stora delar av oppositionen i Linköping vill se att kommunen inför metoden "Sluta Skjut" – för att stoppa det dödliga våldet. "Tveksamt om det är framgångsrikt", säger Pär Fridh.

Flera partier i Linköping vill att kommunen tar initiativ till att införa metoden "Sluta Skjut". Kommunpolisen Pär Fridh förklarar att polisen i Linköping har en avvaktande inställning. "Tveksamt om det är framgångsrikt", säger han.

Flera partier i Linköping vill att kommunen tar initiativ till att införa metoden "Sluta Skjut". Kommunpolisen Pär Fridh förklarar att polisen i Linköping har en avvaktande inställning. "Tveksamt om det är framgångsrikt", säger han.

Foto: Lotta Willsäter/Dennis Petersson/Victor Bomgren

Linköping2022-03-31 16:30

Som kommunpolis i lokalpolisområde Linköping är han väl insatt i hur metoden fungerar. I och med tisdagens kommunfullmäktigesammanträde (kf) har såväl Socialdemokraterna som Vänsterpartiet och Miljöpartiet tydligt tagit ställning för den evidensbaserade modellen. "Sluta Skjut" har, sedan 2018, praktiserats i Malmö och sedan dess har antalet skjutningar kraftigt minskat. Metoden utgörs av en samverkan mellan Polismyndigheten, Kriminalvården, kommunen och civilsamhället där insatser fokuseras och riktas mot de mest tongivande kriminella grupperingarna.

undefined
Kommunpolis Pär Fridh, från lokalpolisområde Linköping, är tveksam till metoden "Sluta Skjut". "Det är inte helt solkart att den är jätteframgångsrik", säger han.

– För att införa "Sluta Skjut" krävs tid och resurser från oss, men också från de andra aktörerna, och vår bedömning är att de här resurserna inte finns. Vi har svårt att prioritera om våra resurser på det sätt som krävs, säger Pär Fridh och fortsätter:

– Sedan är ju frågan om "Sluta Skjut" är något som är värt att satsa på. Det finns de som förespråkar metoden och hävdar att den är framgångsrik, men det är inte så vi tolkar Brottsförebyggande rådets (Brå) utvärdering.

undefined
Under tisdagens kommunfullmäktigesammanträde debatterades metoden då Socialdemokraterna frågat Niklas Borg denna fråga: "Anser kommunstyrelsens ordförande fortfarande att Linköpings kommun inte ska inleda projektet Sluta Skjut?".

Pär Fridh menar att Brå:s utvärdering, av testperioden i Malmö, konstaterar att det finns tendenser som visar på goda effekter men att det samtidigt inte är helt säkert att det är just "Sluta Skjut" som är den primära anledningen.

– Vi behöver väga effekterna mot resurserna här. Därför har vi en mer avvaktande inställning just nu. Vi ser gärna att metoden utvärderas lite till innan vi hakar på.

– Det som är olyckligt i debatten är att det kan framstå som att man antingen inför "Sluta Skjut" eller så gör polisen ingenting. Så är det givetvis inte, fortsätter Pär Fridh.

undefined
Kristina Edlund (S) och stora delar av oppositionen vill att "Sluta Skjut" införs och att kommunen sätter press på polisen att också haka på, vilket är en förutsättning för metoden.

Oppositionsrådet Kristina Edlund (S) anser dock att kommunen bör ta initiativ för att införa metoden i Linköping. På tisdagens kf lyftes frågan genom en interpellation till Moderaternas Niklas Borg.

– Vi kan inte acceptera att polisen säger nej till den här metoden. Vi har inte tid att vänta, sa hon på kf-mötet.

undefined
Niklas Borg (M) och hans alliansstyre i Linköping säger nej till att införa den brottsbekämpande metoden "Sluta Skjut". "Tveksamt om det är så jätteframgångsrikt", säger Pär Fridh, kommunpolis i lokalpolisområde Linköping.

Niklas Borg sa i sin tur följande:

– Vi i Alliansen är beredda att även fortsättningsvis ställa alla kommunens resurser till förfogande för att få bort skjutningarna från våra gator. "Sluta Skjut" är däremot inget som vi kan göra själva och än så länge har polisen sagt att det skulle krävas mer resurser än vad de har. Det grundläggande problemet är att det finns för få poliser, och det är där vi måste börja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!