På tisdagseftermiddagen blev det känt att Ekobrottsmyndigheten har frihetsberövat flera personer inom Cloetta. Det är personer i Cloetta-koncernens ledning som har anhållits och husrannsakan har genomförts, meddelar myndigheten.
Myndigheten uppger även att husrannsakan har genomförts med koppling till de berörda personerna. Vid husrannsakan har material tagits i beslag som nu kommer att analyseras.
Brottsmisstankarna gäller insiderbrott kopplat till aktieförsäljningar som personer i ledande ställning har begått. Detta ska ha skett kort innan bolaget offentliggjorde en vinstvarning den 14 september 2017. Personerna kan alltså ha suttit inne med information om företaget som inte övriga marknaden haft tillgång till när de själva – eller någon närstående – sålde sina aktier.
– Dessvärre kan vi i det här skedet inte lämna några fler detaljer om ärendet eftersom förundersökningen omfattas av sekretess av hänsyn till såväl inblandade personer som själva brottsutredningen, säger Jonas Myrdal, extra åklagare på Finansmarknadskammaren vid Ekobrottsmyndigheten.
Cloetta har tidigare gått ut med att man anlitat en extern advokat som har utrett eventuella insiderbrott, i samband med att misstankarna blev kända, omkring vinstvarningen den 14 september.
– Vi tyckte att det kändes angeläget att tillsätta en obereoende utredning. Utredaren kom fram till att en person kan ha brutit mot vår interna policy om insiderhandel. Företaget har gjort allt man har kunnat efter att man fått vetskap om misstankarna, säger Jacob Broberg.
Vad betyder detta för Cloettas rykte?
– Det är naturligtvis aldrig bra att figurera i sådana här sammanhang. Vi samarbetar fullt ut med Ekobrottsmyndigheten.
Vid vinstvarningen i september hänvisade koncernen till lägre volymer, högre råvarukostnader och valutaeffekter. Företaget fick skador på en produktionslinjen i en fabrik i Belgien i juni som visade sig vara större än befarat.
Senast på fredag måste åklagaren besluta om de frihetsberövade personerna ska begäras häktade eller släppas.