Linköpings nya järnvägsstation ska ligga centralt i staden, det är politikerna ense om sedan flera år tillbaka. Även Trafikverket, som planerar Ostlänken, utgår från att järnvägsstationen ska ligga i det centrala läge som kommunen beslutat, där Stångebromonumetet står i dag.
Men bland många Linköpingsbor finns andra tankar, särskilt efter att Trafikverket nyligen fått i uppdrag att utreda om man kan dra Ostlänken utanför Linköping. Under de senaste månaderna har Corren publicerat många insändare med förslag på att den nya stationen ska ligga utanför staden. Huvudargumentet har varit att det är vansinne att dra ytterligare en bullrig järnväg rakt genom Linköping.
Debatten är inte unik. Många svenska städer har byggt nya järnvägsstationer på senare år, och det har föregåtts av stora diskussioner om vilken placering som är bäst. För några månader sedan presenterade konsultbolaget Trivector, som ofta arbetar med den här typen av trafikplanering, en rapport om för- och nackdelar med olika placeringar av järnvägsstationer.
– Alla städer vill ha centralt placerade järnvägsstationer eftersom man tycker att fördelarna är större än nackdelarna. Att lägga stationen i stadens utkant är ofta ett andrahandsalternativ, säger Christer Ljungberg, vd på Trivector
– Det finns inga svenska städer av Linköpings storlek som valt att lägga sina järnvägsstationer i utkanten av staden. Om jag vore beslutsfattare i Linköping skulle jag definitivt satsa på ett centralt läge.
Trivector har jämfört tre städer som har lagt sina järnvägsstationer i utkanten, Falkenberg, Söderhamn och Landskrona, med tre städer som har valt ett centralt läge, Örnsköldsvik, Uppsala och Varberg.
Med en station utanför staden minskar bullerstörningen från järnvägen. Men resandet blir mer komplicerat eftersom man måste byta till något annat färdmedel för att komma in till stadskärnan. Det är en stor nackdel när jobbpendlandet ökar och många vill pendla med andra färdmedel än bil. En annan nackdel är att det ofta inte går att få caféer, restauranger och butiker att etablera sig i perifert placerade stationer. Därför riskerar de att bli ödsliga och otrygga platser på de tider när det inte går så många tåg.
En centralt placerad järnvägsstation ger problem med buller och barriäreffekter när staden ska växa. Men å andra sidan ger det centrala läget bra förutsättningar för att skapa en smidig och snabb knutpunkt för allt resande. Fotgängare, cyklister, bilister, buss- och tågresenärer kan snabbt byta färdmedel vilket gynnar arbetspendling.
– Allt fler människor vill bo centralt nära stationen för att de gillar stadsliv och vill kunna pendla på ett smidigt sätt. Och många företag vill etablera sig nära järnvägsstationen för att läget är attraktivt för deras anställda, säger Christer Ljungberg.
Det finns andra värden än de tidsmässiga och praktiska. En väl utformad, central järnvägsstation kan ge en värdig entré mot staden och dessutom utvecklas till en
attraktiv mötesplats med mycket handel och näringsverksamhet, enligt Trivectors rapport.
– Det allra bästa alternativet är naturligtvis det ni vill ha i Linköping: En centralt placerad järnvägsstation med spåren under mark så man slipper bullret. Men i många städer visar det sig vara omöjligt att bygga tunnlar på grund av markförhållandena, eller så blir det så dyrt att man måste välja bort det, säger Christer Ljungberg på Trivector.