En Linköpingsbo hörde av sig till oss då hon lagt märke till att flera träd i centrala Linköping har dött. Det handlar framförallt om gamla, stora träd, säger hon.
– Flest döda träd hittar man på norra sidan Stångån mellan monumentet och Gumpekullabron. Säkert en sex, åtta stycken bara på den sträckan, skriver Maria och undrar varför detta sker och vad ska kommunen göra åt saken.
Ett särskilt utsatt träd är det vid Gumpekullabrons norra fäste.
Ett annat exempel på döda träd i den centrala delen av staden är trädet vid korsningen Linnégatan och Snickaregatan.
Även i Järnvägsparken har dåliga träd tagits ner.
Marie Malmström, driftingenjör Park och Natur på Linköpings kommun, säger att det beror främst på almsjukan, men också att problemet har rötter som kan spåras tillbaka till för fyra år sedan.
Varför det är det flera döda träd just nu?
– Det som är stort i Linköping är att många almar dör på grund av almsjuka. De almarna tas ner under hela året. Det är ett pågående arbete som tar tid innan alla träd hinner tas ner. Det kan vara så att det står några almar här och där och man kan tro att kommunen har glömt dem, men det har vi inte. Vi har koll på de flesta.
– Dessutom var sommaren 2018 väldigt varm och torr. Nu 2022 ser vi resultatet av den torkan som var då. Träd dör ganska långsamt. Vi kan nu se att många träd har lidit. Både äldre och nyplanterade träd.
Driftsingenjören kan inte uppge någon siffra, men hon säger att det kan röra sig om 50 till 100 almar i olika storlekar, både i stadskärnan och utanför staden. Det är inte bara almträd som drabbas. Björkar, lindar och kastanjer utgör också en del av de hotade träden.
Hur ska detta åtgärdas?
– Vi försöker att återplantera lika många träd som vi tar ner, men alla träd kanske inte hamnar på samma plats. Ibland är det inte lämpligt att plantera på vissa ställen.
Om risken för fallande grenar säger Marie Malmström att de inte utgör någon fara för någon.
– Om vi känner att vissa träd är mer akuta än andra då tar vi dem först, men det är inte stor risk att de tappar många grenar med en gång.
De döda träden som finns i staden idag ska tas ner efter sommarledigheterna, men det är ett arbete som kommer att pågå fram till mars nästa år.
Marie Malmström uppmuntrar invånarna att höra av sig till kommunen ifall de ser några döda träd.
– Det är inte alltid man hinner med att titta på hela staden.