Mellan Saab-rondellen och Hackeforsrondellen på Åtvidabergsvägen hade glaset krossats på tre busskurer. Även vid Vallastadens skola på andra sidan stan hade en busskur vandaliserats med en stor hög med krossat glas på cykelvägen som följd. Polisens presstalesperson Thomas Agnevik kunde under onsdagen inte berätta när skadegörelsen hade begåtts eftersom han inte kunde se om några anmälningar om händelsen hade kommit in.
– Men vi har i alla fall inte åkt ut till platsen, säger han.
Vid den här typen av skadegörelse brukar inte polisen åka ut till platsen om det inte bedöms finnas några spår eller liknande som behöver säkras. När en anmälan kommer in gör sedan en förundersökningsledare bedömningen om det finns förutsättningar att utreda brottet.
– Nu vet jag inte vad som gäller med dessa busskurer men generellt när det gäller den här typen av brott så är det ganska sällan som vi har någonting att jobba med. De brukar anmälas i efterhand och det finns oftast inga vittnen. Det finns undantag, men så brukar det vara, säger Thomas Agnevik.
Skadegörelse är vanligtvis svårt att utreda för polisen.
– Den mesta skadegörelsen brukar man ju göra när man tror att ingen ser och det lyckas ju ofta också, tyvärr, säger Thomas Agnevik.
Det är Linköpings kommun som äger alla busskurer och företagen JC Decaux och Ryds glas som ansvarar för skötseln. En förstörd busskur kostar ungefär 10 000 kronor att reparera.