– Det här är mycket, mycket, mycket jobbigt och obehagligt, säger enhetschef Ulf Lindberg till Corren.
Två av bränderna ägde rum under torsdagen. – Jag är orolig för min son. Det kan visst hända en gång, men nu har det hänt flera gånger, säger en förälder som vid lunchtid ringde till Correns nyhetsredaktion.
Föräldern påpekar att ett antal bränder också ägde rum under förra läsåret:
– Och den här terminen börjar inte bättre. Ska skolan behöva brinna ner innan något händer?
En annan förälder säger:
– Det finns ett klart och tydligt behov av ökad övervakning och säkerhet på Ljunkan, för elevernas skull. Att det på nytt startas bränder gör ju att det här går från att vara irriterande och dyrt, till att bli direkt livsfarligt
Kommunens säkerhetssamordnare, Hans Salomonsson, bekräftar att flera mordbränder har inträffat på Linköpings största gymnasieskola inom en veckas tid.
– Vi tar väldigt allvarligt på det här, säger han.
Än så länge har det inte varit fråga om några stora skador, påpekar Hans Salomonsson.
– Men den stora förlusten är att man måste skicka ut tusentals elever och lärare. Det är lektionstid som förloras och som måste tas igen.
Corren når säkerhetssamordnaren då han sitter och förbereder ett möte som han ska ha med skolans ledning.
– Man kan ju inte punktmarkera alla elever, konstaterar Hans Salomonsson.
I våras lyckades man stoppa en liknande våg av anlagda bränder och skadegörelse med hjälp av fler övervakningskameror och väktare på skolan.
– Men nu har det väl börjat nya elever som tycker att det här är skojigt. Skolan är ju 50 000 kvadratmeter stor och vi kan inte ha en kamera riktad mot varje toalett. Men vi är bekymrade och vi måste göra något radikalt här, säger Hans Salomonsson.Ulf Lindberg tror dock inte att det redan nu måste sättas in fler väktare.– Det är ingen attraktiv väg att gå, säger han.
Anlagda bränder är ett återkommande problem på skolan. Varför är det så?
– Det där är en "one million dollar question". Om vi bara visste svaret... Det är väl någon som har det jobbigt eller vill utmärka sig på något sätt.Enhetschefen tror att ledning, personal och elever tillsammans kan hjälpas åt och stoppa bränderna,– Jag är helt övertygad om att vi ska få reda på vem det är som ligger bakom, säger han.