Flera boenden i stan görs om

De äldre i Linköping blir fler och fler. 2022 accelererar ökningen ännu mer. En del äldreboenden byggs om. Några servicehus blir trygghetsboenden, andra får "sammanhållen verksamhet".

De äldre blir fler och fler och efter 2022 accelererar ökningen.

De äldre blir fler och fler och efter 2022 accelererar ökningen.

Foto: Most photos

LINKÖPING2017-02-22 16:15

Det betyder att en enda utförare ska ha ansvar för all verksamhet i servicehusen: hemtjänst, sjukvård, rehabilitering, lunchservering och fritidsverksamhet. I dag kan olika utförare ha ansvar för olika delar och det har försämrat kontinuiteten och möjligheten för personalen att jobba i team.

Det är också en allvarlig patientsäkerhetsrisk att ha två eller flera utförare vid servicehusen, konstaterar äldrenämnden i Linköping. Brukare och närstående har haft svårigheter att veta vem som är ansvarig för olika insatser och vem man ska vända sig till med olika frågor.

– Sammanhållna servicehus möter bättre upp de behov och den efterfrågan som finns, säger Mikael Sanfridson (S) som är ordförande i äldrenämnden.

– I dag finns 27 000 personer över 65 år i Linköping. Den andelen av befolkningen ökar framöver, och ökningen blir ännu mer markant efter 2022.

1 februari 2018 utvecklas servicehusen Ramstorpsgatan, Östgötagatan, Solrosen, Trädgården, Skäggetorp och Tegelbruksgatan till sammanhållna servicehus. 1 maj 2018 görs servicehuset Vikingstad om.

1 februari 2018 utvecklas servicehuset Översten till ett trygghetsboende. Två månader senare är det dags för servicehuset Johannelund. Trygghetsboende är en form av anpassat boende för äldre med möjlighet till gemenskap och lunchservering. För att stå i kö krävs att en i hushållet är minst 70 år, men livssituationen i stort vägs också in.

De som bor i de här servicehusen i dag har rätt att bo kvar i sin lägenhet, utan förändringar av den hemtjänst man redan har. Om man däremot vill bo kvar i en servicelägenhet får man byta till ett annat servicehus.

Tanken är att träffpunkterna, som lunch- och fritidsverksamheten, ska vara kvar för de boende och för besökarna.

– Här vill vi utveckla samverkan med olika föreningar och organisationer, säger Mikael Sanfridsson. Det är viktigt att skapa förutsättningar för kultur- och firitdsverksamhet och motverka den ofrivilliga ensamheten som många lider av.

Omsorgskontoret kommer att bjuda in alla som berörs till informationsmöten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!