Flera avslag på sophus och cykelparkeringar

På gården till Kullagatan 2 mitt i Linköping får ingen ny cykelparkering med tak byggas, eftersom marken är "prickad".

Foto:

LINKÖPING2013-02-20 06:30

Under taket till den cykelparkering som redan finns här ska fler sopkärl för källsortering placeras. Då blir det inte mycket plats över för cyklar. Därför har BoTrygg Fastigheter sökt bygglov för att uppföra en ny takförsedd cykelparkering på tio kvadratmeter, men det har Linköpings bygg- och miljönämnd sagt nej till.

BoTrygg Fastigheter har även fått avslag på att bygga sophus och cykelparkeringar vid ytterligare fem fastigheter i centrala Linköping. I två andra fall valde politikerna att återremittera ärendena för vidare handläggning på bygglovskontoret.

Prickad mark

Anledningen till avslagen är att innergårdarna, där sophusen och takförsedda cykelparkeringar är tänkta att uppföras, är så kallad punktprickad mark. Enligt gällande detaljplaner får sådan mark inte bebyggas utan ska finnas kvar som fri yta.

– Det här har blivit ett jätteproblem. Vi har redan haft några fall och fler väntar, säger kommunens bygglovschef Thorsten Hampusson.

Han förklarar avslaget så här:

– Enligt ett rättsfall från Norrköping med en dom i Regeringsrätten för något år sedan är det inte okej med komplementbyggnader på prickad mark. Hur behjärtansvärt vi än tycker det är att bygga sophus och cykelparkeringar med tak så strider det mot detaljplanen där marken är prickad, säger han.

Ändra detaljplaner

Det hjälper föga att andra myndigheter, bland annat Arbetsmiljöverket, kräver förbättrad sophantering. Thorsten Hampusson beklagar att olika lagstiftningar kolliderar med varandra. Den enda lösning han ser är att Linköpings kommun skaffar en intern policy och ser till att ändra i detaljplanerna när det behövs. Så agerar Norrköping numera.

– När det gäller sophantering går det att anlägga underjordiska lösningar med sopsug utan att vi måste ändra detaljplanen – men det blir en dyrare lösning för fastighetsägaren, säger Thorsten Hampusson.

Tar tid

Ändringar i detaljplaner är inget bygg- och miljönämnden kan besluta om på egen hand. Den rollen har i stället samhällsbyggnadsnämnden. Att göra tilläggsändringar i en detaljplan tar minst ett halvår. Två tidigare fall I Linköping har snart väntat i ett år på att det ska ske.

Överklagar

BoTrygg Fastigheters vd Michael Cocozza tänker överklaga avslagen. Han pekar på att plan- och bygglagen (PBL) tillåter bygglov vid små avvikelser. Det anser han att det handlar om i de här fallen. De ytor som soprum och cykelparkering tar i varje enskilt fall handlar om 6–20 kvadratmeter och motsvarar 0,09–0,85 procent av byggrätten för respektive fastighet.

– Bygg- och miljönämnden i Linköping har på kort tid infört landets mest restriktiva tolkning av PBL. Det leder till onödigt merarbete för samhällsbyggnadsnämnden, när fler planer måste ändras och vi byggare får mindre att göra. Kommunens stolta mål om "Linköping där idéer blir verklighet" har byggnämnden förvandlat till en parodi, anser Michael Cocozza – och hoppas nå framgång med sina överklagningar hos länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om