Det handlar om familjer med barn i åldrarna 10-18 där föräldrarnas omsorgsförmåga är låg, där tillsynen av barnen är otillräcklig eller helt obefintlig. Det kan också handla om allvarliga beteendeproblem hos barn och unga i familjen, skolan fungerar inte och föräldrarna kan inte hantera situationen.
Ett alternativ som kommunen har i en sådan situation är exempelvis att omhänderta det aktuella barnet och placera hen på ett hem för vård och boende (HVB). Något som, förutom att det kostar mycket, ibland inte heller hjälper.
– Nej, eftersom problemet ofta kan vara kopplat till situationen i familjen och ungdomen så småningom kommer hem till samma familj, säger Daniel Andersson (L) ordförande i omsorgsnämnden.
Sedan 2009 erbjuder kommunen dessa familjer stöd och hjälp genom det som kallas Intensiv hemmabaserad familjebehandling. Istället för att skicka iväg ungdomen så får hela familjen hjälp på hemmaplan av en ungdomsbehandlare som jobbar med ungdomen, och en familjebehandlare som jobbar med föräldrarna och så en samordnare som håller ihop insatsen. I och med onsdagens beslut i omsorgsnämnden så fördubblas nu insatsen, enligt Daniel Andersson.
– Tidigare har vi haft två team som har klarat av cirka 20 familjer per år, men nu får vi fyra team som förhoppningsvis kan klara dubbelt så många.
Att behovet är stort beror på, tror Andersson, att den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat och också segregationen i samhället, där många lever i utanförskap skapar problem.
Verksamheten Råd och stöd inom kommunala bolaget Leanlink ges nu uppdraget att utöka hjälpen och uppdraget gäller från årsskiftet 2017-2018 till 2018-2019, med möjlighet till förlängning i två år.