Fler söker teoretiska program

Allt fler niondeklassare söker teoretiska program, och fler vill läsa på en friskola. Yrkesprogrammen fortsätter att tappa elever.

Trenden har vänt. De kommunala skolorna lockar inte längre allt fler sökande medan friskolorna minskar.

Trenden har vänt. De kommunala skolorna lockar inte längre allt fler sökande medan friskolorna minskar.

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2015-02-17 15:00

Den preliminära gymnasieintagningen är klar, och den visar att trenden mot att allt fler väljer högskoleförberedanden program fortsätter. I år valde 69 procent av niondeklassarna teoretiska program på Linköpingsgymnasierna, mot 67 procent förra året.

– Vi kan alltså se att yrkesprogrammen fortsätter att sjunka, säger Margareta Edvardsson, sakkunnig för gymnasieskolan på antagningsenheten i Linköping.

En annan trend har däremot vänt: friskolornas attraktivitet ökar. Förra året lockade de 29 procent av de sökande, i år 31 procent.

Här finns en ny skola som lockar fler sökande än många av de etablerade friskolorna: LBS Kreativa Gymnasiet har fått 42 förstahandssökande. Ljud- och bildskolan har sitt huvudkontor i Göteborg och finns sedan tidigare bland annat i Motala, och höst flyttar de in i Correns hus på Badhusgatan.

De samhälls- och naturvetenskapliga programmen drar som vanligt flest sökande. På tredje plats kommer ekonomiprogrammet som lockar 22 procent fler än i fjol, det betyder 43 ytterligare elever på flera olika skolor.

Byggprogrammet lockar 18 procent fler än förra året, flygprogrammet ökar med 47 procent, fordon med 43 och vård och omsorg med 20 procent.

Restaurang- och livsmedel, handel och stylistprogrammet tappar elever. Allra mest minskar stylistprogrammet med 36 procent, 13 färre sökande.

Det finns kommunala skolor som tappar: antalet sökande till Folkunga har minskat med 17 procent, lika många procent som Birgittaskolan har ökat. Trots minskningen är det fortfarande på Katedral, på Folkunga och på Berzelius som det finns så många sökande att alla kanske inte får plats. Bland friskolorna har Framtidsgymnasiet tappat nästan hälften av eleverna, en minskning med åtta sökande.Hagströmska tappar 37 procent.

Totalt har 1 923 elever sökt till Linköpings gymnasier och särgymnasier. Där ingår nior från bland annat Mjölby, Åtvidaberg och Tranås. Ett par hundra elever tillkommer från andra kommuner, som Västervik, och några tillkommer till hockeygymnasiet.

– Antalet sökande är ungefär lika stort som förra året, säger Margareta Edvardsson, efter flera år av minskande elevkullar. Nästa år blir det fler.

Nu ska de kommunala skolorna titta över sitt platsantal på de olika utbildningarna och anpassa dem för behovet. I mars beslutar politikerna om antalet platser på programmen. Ungefär samma diskussioner måste friskolorna genomgå.

I början av april görs en preliminär antagning, innan det är dags för omval i samma månad. Den definitiva antagningen kommer i slutet av juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om