Nästa vecka presenteras den senaste statistiken över ekonomiskt bistånd i Linköpings kommun för Arbetsmarknadsnämnden.
Vi har redan nu tagit del av uppgifterna och kan konstatera att antalet hushåll som får bistånd har ökat i samband med pandemin. Ekonomiskt bistånd, som tidigare kallades socialbidrag, är samhällets skyddsnät för den som inte kan försörja sig på annat sätt.
Den största gruppen – i såväl Linköping som resten av landet – är män utan barn och den vanligaste orsaken är arbetslöshet.
– Vi ser till viss del en koppling mellan pandemin och de som söker ekonomiskt bistånd. Vi har väldigt noga följt hur det ser ut med sökanden som blivit av med jobbet på grund av pandemin. Vi har inte sett en så markant ökning som vi befarade, men vi har sett en ökning över tid, säger Mikaela Schullström, avdelningschef Vuxen på Linköpings kommun.
När fler hushåll söker bistånd kan det innebära att det blir en svårare situation för de som redan är bidragsberoende.
– Vi ser också de indirekta effekterna av pandemin, som att det är svårare för individer som redan står utanför arbetsmarknaden att få ett jobb och ordna med egen försörjning. Om man redan har ett långvarigt biståndsbehov så har man ju också en längre väg till arbete nu när det är fler som behöver jobb, säger Mikaela Schullström.
Enligt statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, var det 2 313 hushåll som fick ekonomiskt bistånd i Linköpings kommun i maj 2020. Ett år senare var det 2 642 hushåll. Det är alltså en ökning på strax över 11 procent. Det kan jämföras med ökningen mellan 2018 och 2020, som var under 2 procent.
Enligt Mikaela Schullström var det i maj i år 3 350 hushåll som behandlades som öppna ärenden hos socialförvaltningen. Men det var alltså inte alla av dem som fick ekonomiskt bistånd utbetalat.
– Det ju inte så att alla de 3 350 här får bistånd varje månad. Det finns en mängd olika skäl till det. Det kan vara att man inte söker, att man hör inte av sig, att man får avslag och så vidare, säger Mikaela Schullström.
Hur ser det ut resten av året?
– Det brukar vara fler som söker över sommaren och då är det oftast studenter som inte har sommarjobb, både de som nyss gått ut gymnasiet och de som läser på högre nivå. Så det brukar gå upp på sommaren och sedan gå ner igen till hösten, säger Mikaela Schullström.