Det pågår ett krig i Europa, Ryssland har invaderat Ukraina och många av människor har försatts på flykt. Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) kliver ut till en presskonferens på Rosenbad i Stockholm och meddelar att det svenska försvarets årliga budget ska öka från 66 till cirka 108 miljarder kronor – så snabbt som möjligt. Statsministern riktar sig också till landets ungdomar – fler behöver förbereda sig på att göra värnplikten, även kallad lumpen.
Lite mer än ett dygn senare träffar vi Linköpingsungdomarna Cornelia Nygren, Oscar Hallbeck och Tove Malmström, som alla läser sitt sista år på Berzeliusskolans gymnasium. I höst påbörjar de sin värnplikt.
– Jag har ändå vetat ganska länge att jag vill göra värnplikten. Jag har bland annat engagerat mig i det som heter Sjövärnskåren. Sedan kan jag känna att det är min plikt på något sätt och nu, med tanke på det som händer, känns det mer relevant än någonsin, säger Tove Malmström och Oscar Hallbeck tar vid:
– Mitt intresse för militären har jag haft sen barnsben och när den allmänna värnplikten återinfördes valde min bror att göra den. Det befäste bara min vilja att göra det ännu mer. Jag känner en plikt att försvara vår frihet och våra ideal.
Cornelia Nygren tror att lumpen kan vara en viktig lärdom.
– Jag tror att det ger väldigt mycket, att man får nya perspektiv på livet, men nu ända sedan det här med Ukraina-kriget hände känner jag också att är det någon gång som vi behövs i försvaret så är det nu, säger hon.
Nu riktar jag mig till er tjejer. Var det självklart för er att söka?
– Det märks att Försvarsmakten genomför många initiativ för att öka mångfalden och att de vill vara en progressiv organisation. Sedan märks det såklart, med tanke på det som framkommer i media, att det finns en historia av machokultur och patriarkat. Det är ju en hierarki som inte försvinner på några år utan något som tar tid, säger Tove Malmström och fortsätter:
– Om någonting har det gjort att jag vill visa att jag som tjej kan lika bra själv.
Cornelia Nygren håller med:
– Försvarsmakten visar ju tydligt att de vill få in fler tjejer, och då är det också viktigt att vi vågar att ta plats. Traditionen och så ska inte få stoppa mig.
Cornelia Nygren och Oscar Hallbeck kommer att göra sin värnplikt under tio månader i Skövde, som sjukvårdsgruppchef respektive fältarbetessoldat. Tove Malmström flyttar ner till Karlskrona i nio månader för rollen "sjöstrid/samband".
Hur ser ni på statsministerns besked om ökad värnplikt?
– Det känns väl som rimligt med tanke på situationen i dag. En del är ju oroliga för att det ska bli världens tvång men alla kommer ju fortfarande inte att behöva göra lumpen. Det är ju bara en ökning, svarar Tove Malmström.
Hur ser ni på att det ens behövs?
– Det är ju väldigt hemskt att något som Ukraina-kriget händer i nutid. Jag trodde att krig i Europa, men även mellan stater överhuvudtaget, var något som världen hade lämnat bakom sig, säger Oscar Hallbeck.
Cornelia Nygren tar vid:
– Jag tror att många inte var beredda på det här, att det skulle komma så nära.
Hur har det påverkat dig?
– Vi pratar mycket om det i skolan men personligen har jag svårt att greppa och förstå att det faktiskt händer just nu. Samtidigt är det svårt att hålla koll, man vet inte säkert vilken information som är sann, säger hon.
Alla tre kommer in på en stor förändring som har skett sedan de beslutade sig för värnplikten. I dag, med tanke på Ukraina-kriget, känns ett krig i Sverige mer troligt.
– Tidigare har man hört människor som har sagt att värnplikten bara är ett sätt att "leka" krig. Nu blir det verkligen på allvar, säger Tove Malmström.
Är ni rädda?
– Det kan såklart vara skrämmande men jag skulle snarare säga att jag är fundersam och lite orolig kring var allt det här kan leda. Men jag tror faktiskt att det även motiverar många till att göra värnplikten, säger Cornelia Nygren.
Sedan 2017 har både män och kvinnor i värnpliktig ålder varit skyldiga att genomgå mönstring och fullgöra militär grundutbildning, men långt ifrån alla har kallats in. Nu ska antalet alltså öka.
Varför borde fler göra värnplikten?
– För att det behövs, för att vi alla måste hjälpas åt för ett starkt försvar. Sedan tror jag att det är en väldigt lärorik upplevelse som jag tror att många skulle dra nytta av, säger Tove Malmström.