Fler P-platser till handikappade

Antalet handikapplatser fördubblas på Dukatens parkeringar. Snart går det också att se i mobilen var det finns en ledig plats.

Det ska bli lättare för handikappade bilister att parkera i Linköping.

Det ska bli lättare för handikappade bilister att parkera i Linköping.

Foto: Åke Alvin

Linköping2017-01-30 07:30

Det kommunala parkeringsbolaget Dukaten har en plan för att underlätta för bilister med handikapptillstånd.

– Så fort vädret tillåter att vi målar asfalten ska vi fixa fler handikapplatser på utomhusparkeringarna. Det blir en fördubbling innan året är slut, från 20 till 40. Vi ser att det är en grupp som behöver fler platser, säger Dukatens affärsutvecklare Matts Skeppstedt.

Det ska också bli enklare att se var det finns lediga handikapplatser.

– Vi sätter in sensorer i de rutorna. Sedan kommer det gå att se om det är ledigt eller inte i appen LinPark, berättar Skeppstedt.

Även på gatorna får handikappade allt större möjlighet att parkera bilen. Det berättar Johan Fällström, trafikingenjör på Linköpings kommun.

– Det kan se ut som om handikapplatserna blir färre eftersom p-skyltarna försvinner när en gata blir gågata. Det gäller till exempel Platensgatan och det gäller Nygatan, när projektet vid Hospitalstorget är klart. Men med handikapptillstånd får man parkera på gågator, så i praktiken blir det mycket fler platser.

På det som många Linköpingsbor kallar "Gågatan", det vill säga Tanneforsgatan, är det dock inte tillåtet att parkera. Det är nämligen inte alls någon gågata utan en gångbana, och detsamma gäller området vid Lilla torget.

I ett så kallat Linköpingsförslag som lämnats in till kommunen kräver signaturen "Peter" att de som felparkerar i handikapprutor ska sättas åt hårdare. Peter menar att många utan tillstånd ställer bilen i handikapprutan medan passageraren går ärenden. Han vänder sig mot att felparkeraren slipper parkeringsanmärkning, så länge föraren sitter kvar i bilen.

Matts Skeppstedt bekräftar att det är så parkeringsvakterna arbetar.

– I vårt avtal med kommunen står att vi i första hand ska jobba förebyggande. Står det en felparkerad bil med förare i är det enklast att be denne att flytta bilen. Skulle det hända flera gånger och våra vakter känner igen föraren skriver de ut en parkeringsanmärkning, men inte annars.

Förslagsställaren Peter tycker att det ska svida mer i plånboken för den som felparkerar på en handikapplats. I dag kostar det 700 kronor, en summa som varit oförändrad i många år. Lagen tillåter att kommunen tar ut 1 000 kronor – från 1 mars i år 1 300 kronor – och han tycker att Linköping ska tillämpa maxbeloppet.

Om förslaget får mer än 100 röster på kommunens hemsida före den 8 mars kommer det att behandlas av berörd förvaltning eller politisk nämnd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!