Fler operationer kan påverkas av smittspridningen

Sjukvården är hårt pressad. Varje verksamhet måste ha noga kontroll på patienternas prioritet, säger vårddirektör Jessica Frisk.

Jessica Frisk, vårddirektör i Region Östergötland, oroas av smittspridningen.

Jessica Frisk, vårddirektör i Region Östergötland, oroas av smittspridningen.

Foto: Henrik Jonsson

Linköping2021-04-14 17:30

De långa köerna till hjärtkirurgin är exempel på hur den stora smittspridningen av covid-19 slår hårt mot sjukvården.

– Det gäller att ha kontroll på om en patient behöver få en högre prioritet för att man har väntat för länge för att det ska vara patientsäkert. Det är också viktigt att patienterna söker vård om de har nytillkomna symtom. Står man i kö för behandling och symtomen förvärras bör man kontakta sin vårdgivare så att vi kan bedöma om något ska skyndas på för att inte bli patientosäkert.

Jessica Frisk berättar att de då och då får rapporter om att patienter inte söker vård i tid, även om det inte är lika vanligt som under första vågen. Köerna har vuxit inom flera områden, som ögonsjukvård, ortopedi och allmän kirurgi. Ibland har patienter blivit sämre och har behövt opereras eller behandlas akut. 

– Det är inte alls bra. Östergötland har väldigt många covid-patienter i förhållande till vår regionstorlek.

Hur ser prognosen ut

– Det som är positivt är att vi under hösten och vintern ändå har haft möjlighet att bedriva mer vård än under våren, detta inkluderar till exempel hjärtsjukvård. Vi är dock bekymrade över läget med ökande antal patienter inom intensivvården, inte bara i Östergötland, utan i hela Sverige. Det kan komma att påverka vår förmåga att operera ytterligare. Det är därför av största vikt för alla patienter, med och utan covid-19, och för våra medarbetare, att vi alla gör vårt allra bästa för att stoppa smittspridningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!