Fler områden förorenade

Föroreningarna i Tannefors efter gamla kemtvätten är mer omfattande än vad man tidigare trott.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2012-07-09 06:48

Linköpings kommun ansöker nu om ytterligare 8 miljoner för fortsatta undersökningar och ytterligare sanering.

Martin Ängquists tvätteri släppte ut cancerframkallande ämnen under sin verksamhet fram till mitten av 1970-talet, ämnen som de senaste åren hittats i både dricksvatten, mark och luft i kvarteret.

För fem år sedan inleddes undersökningar av marken i Tannefors, där kemtvätten låg. Resultatet blev att man hittade klorerade och petroleumbaserade lösningsmedel i marken med varierande föroreningshalt med ett tydligt källområde i sydöstra delen av kvarteret Konduktören.

Man hittade också spår av föroreningar i dricksvattnet, men med värden under Livsmedelsverkets gränsvärden.

Länsstyrelsen ansökte då om 31 miljoner kronor från Naturvårdsverket för att kunna sanera marken.

Efter flera provtagningar och undersökningar stod det i våras klart att saneringen i delar av kvarteret Konduktören skulle inledas i höst.

Lösningsmedel i vattnet

Under våren har undersökningar gjorts av andra områden i kvarteret.

Resultatet visade att ytterligare ett område är aktuellt för sanering (se kartan här intill). Förra sommaren konstaterade man nämligen att klorerade lösningsmedel finns i dricksvattnet.

Orsaken till att denna mark är förorenad är troligen läckage från skarvar i brunnar och ledningar. De nya ledningarna som drogs i slutet av 1970-talet lades i en äldre förorenad ledningsgrav.

Lösningsmedelsångor och förorenat porvatten från den förorenade jorden har tagit sig in i de 35 år gamla ledningarna och indirekt förorenat dricksvattnet.

Föroreningarna har påträffats från cirka tre meter under mark med successivt sjunkande halter vertikalt.

Mer omfattande sanering

Linköpings kommun har ansökt om 7 miljoner kronor hos Länsstyrelsen för sanering, som i sin tur ansöker om pengar vid Naturvårdsverket.

- Om vi beviljas pengarna kommer även denna mark att saneras. Saneringen blir därmed mer omfattande än vad vi planerat från början, säger Rickard Davidsson, projektledare på Linköpings kommun.

Ytterligare provtagning

Kommunen ansöker dessutom om 800 000 kronor för att göra ytterligare provtagningar på Färgaregatan och i de sex fastigheterna i kvarteret Komministern som ligger på andra sidan Färgaregatan.

Prover ska tas i gatan för att rama in utbredningen av föroreningen. Tidigare undersökningar visar att föroreningen sammanfaller med ledningsschakten i gatan och att värdena klingar av på ömse sidor.

Även på vatten och inomhusluft ska prover tas för att kontrollera att det inte finns någon indikation på förorening. Dessutom finns ett antal provpunkter utmed Arbetaregatan som går förbi Tanneforsskolan.

I ansökan till Länsstyrelsen skriver kommunen att det inte går att säga något om föroreningens utbredning, behov och ansvar för ytterligare undersökningar eller åtgärder. Det kan inte uteslutas att det behövs mer pengar för undersökningar i framtiden.

Finns det någon anledning att tro att det finns föroreningar på andra sidan Arbetaregatan där Tanneforsskolan ligger?

- Det finns inget som tyder på det nu. De mätpunkter som nu utsetts är ju en utökning av det tidigare området, säger Magnus Kviele på Länsstyrelsen.

Hans förhoppning är att Länsstyrelsen och Naturvårdsverket ska kunna fatta beslut om kommunens ansökan i slutet av augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!