Fler leg för lärare krävs om tidsplan ska hålla

Arbetet med lärarlegitimeringen fortsätter. I Linköping har än så länge bara drygt 400 lärare och förskollärare ”legitimerats”. Frågan är om tidsplanen håller.

Linköping2013-10-02 08:00

I december i år blir det inte längre möjligt att tillsvidareanställa lärare som inte har lärarlegitimation. Om mindre än två år får ingen lärare utan legitimation sätta betyg.

Det är Skolverket som utfärdar legitimationerna och de har, i princip sedan arbetet med legitimeringarna startade, kritiserats för att vara för långsamma.

Från utbildningskontoret i Linköping hörs liknande tongångar.

En ökad takt i hanteringen av ärenden är önskvärt, tycker barn- och ungdomschefen Lars Rejdnell och Kathrin Hansson, sakkunnig i grundskolefrågor på utbildningskontoret.

Förutsättningen är förstås att alla som ska söka också gör det.

Fram till nu har intresset för att söka lärarlyft och förskolelyft har varit högt. Men nu anas en viss avmattning.

Kathrin Hansson tror att det har flera orsaker.

– Det kan finnas en osäkerhet på den behörighet man har och man kan vilja vänta in skolverkets bedömning innan man söker lärarlyftet.

Fram till idag har cirka 430 lärarelegitimationer utfärdats för personal inom förskola, grundskola och gymnasium i Linköping.

Om Skolverkets arbete går för långsamt utgör det – tillsammans med andra övergångsbestämmelser – en osäkerhetsfaktor om vilken kompetens som Linköping konkret kommer att ha när det blir riktigt skarpt läge första juli 2015.

Det gör att det också blir svårt att planera för framtida kompetensutveckling.

Men Lars Rejdnell tror inte att det i praktiken kommer att bli något bekymmer för Linköping.

– Vi är en stor kommun och har så många duktiga lärare som kommer att få sina legitimationer. Det kommer att bli bra, säger han.

Alla med en lärarexamen är behöriga att söka till lärarlyftet för att bredda sin kompetens. Enligt Lars Rejdnell och Kathrin Hansson, är ersättningen som Linköpings kommun erbjuder för studier inom lärarlyftet väldigt bra jämfört med andra kommuner. I LInköping ingår 80 procent av studietiden i tjänsten och 20 procent är studier på egen tid.

Kostnaderna i Linköping för lärarlyftet, förskolelyftet och rektorslyftet beräknas uppgå till sammanlagt drygt 59 miljoner kronor fram till och med 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om