Fler jobb i Linköpings skolor

Mer personal bland de minsta barnen, mindre klasser på lågstadiet, garanterad läxhjälp till alla, pilotprojekt med studiecoacher och bra löner till bra lärare som ska slippa en del administration.

Läxhjälp. Alla elever i Linköpings kommun ska få hjälp med läxorna i organiserad form på skolorna.

Läxhjälp. Alla elever i Linköpings kommun ska få hjälp med läxorna i organiserad form på skolorna.

Foto: Leif R Jansson / TT

LINKÖPING2014-11-04 17:54

Det här är en del av vad den nya majoriteten i Linköping kallar "skarpa förslag" som ska höja ambitionerna från förskola, via grundskola till gymnasiet. På tisdagen kallade trojkan Lena Micko (S), Nils Hillerbrand (MP) och Rebecka Gabrielsson (FP) till presskonferens för att slå ett slag för "en skola där alla kan lyckas".

– Skolan är ett intressant område, då det mesta av kommunens skatteresurser läggs på förskola, grundskola och gymnasiet. Och vi står inför utmaningar, eftersom resultaten i skolan glidit isär alltmer och alla inte når behörighet till gymnasiet. Här behövs krafttag, säger Lena Micko.

Hur mycket mer pengar den nya majoriteten tänker styra över till skolområdet vill hon inte gå in på – än. Inte heller hur snabbt förslagen ska genomföras, vad som är på kort sikt och vad som får ta längre tid.

– Vi följer upp det i budgeten om en vecka, svarar hon.

Läslyft

För förskolan ska personaltätheten öka och den tid som barn till hemmavarande föräldrar får vistas i förskolan ska öka.

– Det är viktigt för barnens språkutveckling, framhåller Nils Hillerbrand.

Lena Micko ser mindre klasser på lågstadiet som en nyckelfråga för elevernas lärande och förväntar sig statsbidrag via beslut i riksdagen för att få hjälp att höja lärartätheten. Samtliga skolor i Linköping ska erbjuda sina elever organiserad läxhjälp. Man pratar även om ett läslyft, bland annat genom ökade satsningar på skolbibliotek, för att locka elever att läsa mer men också för att förstå vad de läser.

För gymnasiet gäller en ökad satsning på yrkesprogram som leder till jobb, mer samarbete med näringslivet men även med universitetet för att också göra elever mer motiverade till högre studier.

– Vi lägger extra prioritet på studiecoacher med inspiration från idrottsvärlden. De ska hjälpa eleverna att ta ansvar för sin framtid medan lärarna ska vara lärare, säger Rebecka Gabrielsson.

Skolkommission

Sambandet till universitetet ska stärkas genom en särskild skolkommission sammansatt av lärare från båda håll, tjänstemän och politiker. En av de första uppgifterna blir att utreda hur stora – eller små – grupper som bäst gynnar barnens utveckling i förskola och på lågstadiet.

Vad är allra viktigast för att det ska gå bra även för elever som har det tufft?

– Att sätta in extra insatser så tidigt som möjligt så att eleverna går ut gymnasiet med fullständiga betyg och inte hamnar i långvarig arbetslöshet eller kommer in i missbruk. Alla vinner på tidiga insatser, säger Nils Hillerbrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om