Varje buss kostar tre miljoner kronor att köpa in och driftkostnaden jämställs med en förskoleavdelning. I bussen finns plats för 22 personer.
– Vi har option på två bussar till, men det är inte klart i vilket område de ska sättas in i. Vi måste ju se till ekonomi, platsbehov och kvalitet. Bussarna är ett sätt att tillgodose alla de kraven, säger Lars Rejdnell, barn- och ungdomschef i Linköpings kommun.
De två första bussarna är knutna till Skäggetorp och Berga. Verksamheten där har enligt kommunen fallit väl ut och nu rullar man vidare. Rejdnell understryker att det handlar om en liten del av hela förskolan och att den ska fortsätta att utvärderas.
Fördelar
– Det finns stora fördelar, inte minst eftersom vi måste vara snabbfotade när det gäller att skapa förskoleplatser, och eftersom paviljonglösningar varken är särskilt önskvärda eller optimala.
Vad säger föräldrarna?
– Barnen är förtjusta, men i början möttes vi av en viss skepsis från föräldrar som inte gärna ville att barnen skulle vara ute och åka buss. Men barnen tillbringar faktiskt inte så mycket tid i bussen, säger Lars Rejdnell.
Bussen ska vara kopplad till ett särskilt förskoleområde. De ska rulla fem dagar i veckan, och på så vis fungera som en förskoleavdelning även om det inte är samma barn som åker hela tiden. På morgonen kommer barnen till sin vanliga förskola. Sedan tar de bussen ut på något äventyr, vilket kan vara allt från friluftsområdet i Valla, något museum, simhallen till ett strövområde i naturen. Själva åktiden är dock maximerad till 30 minuter, enkel resa. Bussen är utrustad med toalett, kök och olika typer av leksaker, både för inne- och utelek.
70–80 barn
Kristina Hellman är förskolechef i Linghem. I upptagningsområdet för bussen, bland annat Gistad, finns 70–80 barn i 4–5-årsåldern.
– De är i målgruppen. Sexåringar går i förskoleklass och de mindre barnen har inte samma utbyte av bussen, säger Kristina Hellman.
Ett grundläggande syfte med förskolebussarna är att man ska kunna ta barnen till platser som de annars inte kommer till, och göra det oftare.
– En typisk skolutflykt gör man inte så ofta och då ska man hinna med allt. Med förskolebussen slipper man den stressen. Man kan fokusera på bara en sak på museet, och komma tillbaka en annan dag, säger Kristina Hellman.