Förra året rapporterades drygt 6 100 avvikelser inom äldrenämndens ansvarsområde, en ökning med nästan 1 300 jämfört med året innan.
Det handlar om läkemedelsavvikelser, fallolyckor och andra avvikelser som ska anmälas.
Ökningen är inte oväntad. Kommunen har fått ökat ansvar för hälso- och sjukvården genom hemsjukvårdsreformen och det betyder att kommunen tog över 700 patienter från landstinget över en natt i januari 2014. I slutet av året hade antalet patienter ökat till ungefär 900.
Vårdpersonalen måste alltså rapportera avvikelser i datasystemet Treservas särskilda modul för sådant. Stort och smått ska rapporteras, och sedan är det verksamhetschefens sak att bedöma hur allvarliga avvikelserna är. Dessa ställs sedan samman av medicinskt ansvarig sjuksköterska och medicinskt ansvarig för rehabilitering till en årligt patientsäkerhetsberättelse.
– Det är av allra största vikt att alla avvikelser rapporteras, understryker Eva Lindh (S) som är ordförande i äldrenämnden. Därför är det viktigt att det är enkelt att göra det.
– Syftet är ju att vi ska dra lärdom av det som inträffar, både på de enskilda boendena och i hela systemet. Då kan vi också arbeta förebyggande.
Förra årets ökade läkemedelsavvikelserna med drygt 1 000 stycken. Tre av de allvarliga anmäldes enligt lex Maria. Av de 3 673 fallolyckorna ledde 2 000 inte till någon skada. En lex Maria-anmälan gjordes.