Men just i dag är de så många att inte ens de mest extraordinära lösningarna ger alla tak över huvudet.
Det är Migrationsverket som ansvarar för de asylsökande. När de registreras anvisas de också plats i ett boende, om de inte ordnar det på egen hand. När Migrationsverkets platser har tagit slut har landets kommuner hjälpt till med evakueringsplatser.
Trots alla extraordinära lösningar räcker inte platserna. Från och med i dag, torsdag, kan inte längre alla asylsökande erbjudas tak över huvudet.
När en asylsökande fått uppehållstillstånd blir det Arbetsförmedlingen som ansvarar för etableringen. De nyanlända ska fördelas över landet.
En del av dem fixar bostad själva, Arbetsförmedlingen räknar med att de ska vara 1 946 i Östergötland nästa år. Det är nästan 1 000 färre än i år.
Andra nyanlända behöver hjälp med boendet, och de ska anvisas en plats i någon av länets olika kommunerna. I Östergötland behövs 829 platser totalt nästa år, jämfört med 1 216 i år. Hur många varje kommun ska få blir en förhandlingsfråga mellan länsstyrelsen och kommunen.
De ensamkommande flyktingbarnen ska också fördelas ut på kommunerna i länet. Totalt väntas 24 000 komma till Sverige nästa år och 1 822 beräknas komma till Östergötland – mycket mer än i år, när 221 platser skulle ordnas.
– Vi inleder vårt arbete med fördelningen till kommunerna nu, säger Linda Pergelius Thorbjörnson som är länsstyrelsens integrationssamordnare.
Regeringen och miljöpartiet träffade den så kallade migrationsöverenskommelsen i slutet av oktober, och i den föreslås att alla kommuner i fortsättningen ska vara skyldiga att ta emot nyanlända. Ingen kan alltså vägra.
– Det finns olika parametrar som ligger till grund för fördelningen, säger Linda Pergelius Thorbjörnson, men vi för också en dialog med kommunerna för att det ska fungera så bra som möjligt.
När de nyanlända fördelas, alltså de vuxna som har fått uppehållstillstånd och inte själva kan ordna bostad, görs en bedömning utifrån hur arbetsmarknaden ser ut i kommunerna, folkmängden och hur många asylsökande kommunen har tagit emot.
Hur kommunerna har det med lediga bostäder eller hur skolsituationen ser ut finns inte med som en parameter i fördelningen.
– Nej, däremot tar modellen hänsyn till hur många nyanlända och ensamkommande barn som kommunerna tidigare har tagit emot, liksom antalet asylsökande, säger Linda Pergelius Thorbjörnson. Tanken är att vi ska försöka skapa en så rättvis fördelning som möjligt.