Fler delade turer i Linköpings kommun

En oroväckande trend har brett ut sig inom städningen i Linköpings kommun. Allt fler skolor och förskolor vill ha städning tidig morgon eller sen eftermiddag.Facket är starkt kritiskt till fenomenet.

LINKÖPING2012-12-10 06:30

I kommunens avtal med Östgöta städ, som har uppdraget att städa Folkungaskolan, står följande: ”Städarbetet på skolan ska utföras före kl 08.00 och efter kl 15.00, matsal ska städas mellan 14.30 och 15.30. Gymnastikhallen ska städas före kl 08.00 varje dag, samt städas lördagar eftermiddag.”

Avtalet är på inget sätt unikt, liknande krav återkommer på nästan alla skolor och förskolor.

”Känns konstigt”

Erling Ludén är ombudsman i region tvärs i Fastighetsanställdas förbund och han oroas av utvecklingen.

– Det ska vara städat, men städarna får inte synas. Man skulle nästan kunna uppfatta det som att städarna är människor kommande av ett annat väsen och det tycker jag känns konstigt, säger han.

Christian Gustavsson (M) är ordförande i kommunens personalutskott.

Vad skulle kunna hända om barnen ser en städare?

– Det är inte farligt att de ser en städare, jag tror till och med det vore jättebra. Men däremot kan man inte tömma klassrum. Vi har inte längre en massa tomma klassrum stående, utan de används, säger han.

Skolverksamheten måste gå först och städning på skoltid stör, menar politikern.

En förklaring som Erling Ludén inte köper.

– Jag har bara hittat en grej som kan vara störande och det är dammsugare, men det finns tysta dammsugare i dag, säger han.

Om kommunen ville skulle det gå att städa klassrum på rasterna, menar ombudsmannen. Något politiskt beslut bakom skolornas krav finns dock inte.

Fler vuxna i skolan

Erling Ludén berättar att städare förr sågs som en tillgång i skolan. Fler vuxna ögon som gjorde att det ”blev mera ordning på eleverna”. Men sedan kommunerna började köpa in städningen har det synsättet sakteligen upphört.

På 90-talet hade städarna fortfarande bra arbetsvillkor, men det har de inte längre, enligt ombudsmannen.

– Det finns så många entreprenörer i dag så det blir en huggsexa kring städkontrakten och då är det inte så lätt för firmorna att få ihop det, säger Erling Ludén.

Resultatet blir delade turer för de anställda.

– Jag kan verkligen förstå att det här ställer till det för städarna, säger Christian Gustavsson.

Inte kommunanställda

Han påpekar att Linköpings personalpolitiska program bara gäller för kommunens egna anställda, inte för underleverantörer. Därför vill kommunen inte ta ansvar för städarnas arbetssituation. Vilket kan vara en av förklaringarna till att antalet delade turer har ökat.

– Det hänger nog också samman med att det är människor som kommer från en annan arbetsgivare, så kan det mycket väl vara, säger Christian Gustavsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om