Fler bostadsrätter ger rimliga priser

Snart har Linköping 170 000 invånare och när Ostlänken står klar 2028 ska 25 000 nya bostäder ha byggts, föreslår Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. De vill framför allt se nya bostadsrätter.

Fler bostadsrätter. Muharrem Demirok (C) och Christian Gustavsson (M) vill styra bostadsbyggandet mot fler och billigare bostadsrätter.

Fler bostadsrätter. Muharrem Demirok (C) och Christian Gustavsson (M) vill styra bostadsbyggandet mot fler och billigare bostadsrätter.

Foto: Susanne Hasselqvist

LINKÖPING2015-11-05 15:57

Det ska inte handla om lyxlägenheter för de kapitalstarka, understryker Muharrem Demirok (C), kommunalråd och vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, utan om ettor och tvåor som folk har råd att köpa.

– 1893 instiftades den första egnahemsrörelsen i Motala som ett sätt för människor att kunna äga sitt eget boende, och nu ska vi starta en ny sådan rörelse i Linköping, säger han.

I dag är 50 procent av lägenheterna i Linköping hyresrätter och bara 17 procent är bostadsrätter.

– Vi vill ha en balans där en tredjedel är hyresrätter, en tredjedel bostadsrätter och en tredjedel är villor och radhus. Med rätt balans blir priserna rimliga.

Mobilitetspaket

Muharrem Demirok och Christian Gustavsson (M), kommunalråd och vice ordförande i personalutskottet, presenterar de borgerliga partiernas gemensamma budgetförslag för näringslivsfrågor och bostadsbyggande i Folkets park. Där byggs nu massor med nya bostäder.

– Precis så här ska det vara, fler nya bostäder i attraktiva områden, säger Demirok. Vi måste hitta fler ytor där det är attraktivt att bygga, så att tätorten inte bara blir större och större till ytan.

Med hjälp av statliga pengar från ett nytecknat stadsmiljöavtal vill M, C och KD satsa på ett mobilitetspaket

– Kommunen satsar 50 miljoner kronor och staten bidrar med 30 till utvecklingen. Vi vill att 75 procent av Linköpingsborna ska bo inom 15 minuter från de centrala delarna av staden.

Ostlänken är en del av denna utvecklingsplan. Frågan om järnvägen läggs i en tunnel under staden eller på en bro rakt igenom har förstås betydelse för planeringen.

– Ja, självklart. Kommunen vill ha en tunnel, säger Muharrem Demirok. Mobilitetspaketet är tänkt för det, men det faller inte med broalternativet.

Vill ha som Solna

Arbetsmarknadspolitiken i Linköping måste förnyas, säger Christian Gustavsson, eftersom kommunens enheter i dag inte samarbetar i tillräcklig utsträckning.

– Det finns kommuner som har ett fungerande samarbete mellan socialtjänsten och förvaltningar som jobbar med arbetsmarknads- och näringslivsfrågor, säger han, som exempelvis Solna. Så vill vi ha det.

Mer samarbete, och början vill han se där Linköping redan är ganska starkt. M, C och KD föreslår ett nytt hus för mötet mellan universitetet och näringslivet. Denna "Linköping Innovation Building" borde byggas i brytningspunkten mellan Vallastaden, Mjärdevi och universitetet.

– Här vill vi samla Creactive, inkubatorerna, Science Park och universitetets organisationer, säger Christian Gustavsson. Där aktörerna möts uppstår nya möjligheter till utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om