Ökat antal anmälda hatbrott mot hbtqi-personer

Antalet anmälda hatbrott mot hbtqi-personer har ökat i Polisregion öst. Robin Nordh lämnade Motala för Göteborg på grund av trakasserierna.

Trots att Oliwer Lundin (till vänster) och Fredrik Bromander (till höger) både bor och arbetar centralt i Linköping kan de inte röra sig mellan platserna utan att mötas av blickar och skällsord.

Trots att Oliwer Lundin (till vänster) och Fredrik Bromander (till höger) både bor och arbetar centralt i Linköping kan de inte röra sig mellan platserna utan att mötas av blickar och skällsord.

Foto: Agnes Ganestål

Linköping2021-08-05 20:45

Vartannat år publicerar Brottsförebyggande rådet, Brå, statistik över anmälda hatbrott i Sverige. Hatbrott är inte en särskild brottskod, utan statistiken utgörs av polisanmälningar av brott som Brå har bedömt innehåller hatbrottsmotiv. Den senaste statistiken kommer från 2018. Då gjordes 85 anmälningar om hatbrott med sexuell läggning som motiv i Polisregion öst. Det är 35 stycken fler än 2016 och 49 stycken fler än 2015.

Statistiken pekar alltså på att mängden polisanmälda hatbrott mot hbtqi-personer i region öst ökar. Regionen omfattar Östergötlands län, Södermanlands och Jönköpings län. Siffrorna visar inte hur många hatbrott hbtqi-personer faktiskt utsätts för eftersom långt ifrån alla brott polisanmäls. 

Robin Nordh är f.d. ordförande på RFSL i Motala och medverkar i förbundets dokumentärfilm : Hat – hotet mot hållbara samhällen, där tre hbtqi-aktivister berättar om hur de drabbats av organiserat hat. Den visas på Stockholm Pride som pågår den 2-8 augusti.

– Jag känner till statistiken från Brå, för det är ett internt skämt inom styrelsen att det var när jag började 2015 som hatbrotten ökade. Ungefär 50 anmälningar kommer från mig och enligt RFSL är jag den mest hotade regnbågsordföranden i Sverige på väldigt lång tid. 

Robin grundade en förening som så småningom blev RFSL i Motala år 2015. Han säger att det genererade stor uppmärksamhet när de började höras och synas i staden. 

– Det har varit nazisthot, sönderslagna fönsterrutor på min lägenhet och bil, knivar i dörren, klistermärken i hela områden som det står "krossa homolobbyn" på. 

Trakasserierna kommer inte bara från högerextrema organisationer – sedan Robin blev en frontfigur för hbtqi-rörelsen har han mött så mycket hot och hat i sin vardag att han inte har kunnat gå och handla ensam på flera år.

– Jag och min pojkvän har flyttat till Göteborg nu eftersom vi inte kan gå ute tillsammans i Motala utan att folk skriker efter oss, säger han.

Robin har haft tät kontakt med RFSL i både Linköping och Norrköping de senaste åren. Han menar att situationen för hbtqi-personer är bättre i de båda större städerna, men långt ifrån tillräckligt bra. Senast förra året utsattes lokalen i Linköping för ett nazistiskt sabotage.

– Östergötland överlag är svårt. Bara det att RFSL (rikskontoret, reds. anm.) blir chockade när jag rapporterar in det jag har varit med om säger väl en del.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!