Flaggor förbjuds på deras student

På Birgittaskolan kommer studenterna inte att få vifta med stora flaggor på utspringet. De stör ordningen och sikten för anhöriga, enligt skolledningen. Det beslutet har skolans ledning nyligen fattat.

Amel Karic, Jessica Gerges och Valentina Francis gillar inte Birgittaskolans beslut att inte tillåta flaggor på studenten.

Amel Karic, Jessica Gerges och Valentina Francis gillar inte Birgittaskolans beslut att inte tillåta flaggor på studenten.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2019-06-12 08:00

På skolan går många personer med utländsk bakgrund, och de senaste åren har det blivit allt vanligare att studenter visar sin bakgrund med en flagga i fullstorlek på utspringet. Det sker på flera skolor och även i andra kommuner. Vi har talat med några av Birgittaskolans elever som reagerar starkt på beslutet.

– Jag är född i Sverige, det är världens bästa land och jag är jättetacksam för den utbildning jag har fått. Men jag får inte visa mina rötter på den största dagen i mitt liv. Jag tycker att det är orättvist eftersom det inte verkar vara så på andra skolor. Och jag tycker inte att det stämmer med yttrandefriheten, säger Jessica Gerges.

Vi träffas utanför Birgittaskolan och flera elever strömmar till. De känner sig orättvist behandlade.

– Om jag visar Kurdistans flagga i Iran riskerar jag att bli dödad. Men Sverige är ett fritt och tryggt land. Jag förstår inte alls varför jag inte kan få visa flaggan här, säger en student.

Skolan har informerat studenterna om att man kommer att beslagta flaggor som "inte representerar Birgittaskolan". Det gäller även tutor och eventuell alkohol. Däremot har skolan en tradition med fanbärare som bär svenska fanan. Man hänvisar till att svenska fanor representerar det land som styr den skolform skolan har agerat under och eleverna har examinerats från.

Eleverna tycker att de har varit tillmötesgående:

– Vi är ju massor av nationaliteter här på skolan, men vi har inga konflikter om det. Vi förstår att vi inte behöver vifta flaggorna och göra så att andra inte syns på utspringet, säger Amel Kahric.

Abd Ulrahman med rötterna i Syrien är mycket besviken:

– Jag går i en svensk skola och tar studenten i Sverige. Men jag vill visa mina föräldrar att jag tillhör dem också. Det är allt. Jag förstår inte alls det här beslutet. Och jag förstår inte varför man inte viftar mer med svenska flaggor på studentdagen, säger han.

Även elever som inte tar studenten har reagerat på beslutet.

– Nästa år är det min tur. Jag vill också kunna visa min flagga. Vi har länge föreslagit att man skulle kunna pynta med alla nationaliteters flaggor på skolan. Det skulle vara jättefint, men det händer aldrig något med det, säger Valentina Francis.

Den lösningen gillar alla som vi träffar utanför Birgittaskolan.

Bosniska flaggan i fodret på studentmössan.
Bosniska flaggan i fodret på studentmössan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!