Fiskkunder vilseleds i butikerna

När Linköpingsborna köper fisk är risken stor att de blir lurade. I 67 procent av granskade fall var informationen om fisken felaktig.

Linköping2014-10-22 12:00

”Om avvikelserna beror på slarv, okunskap eller medvetet fusk eller en kombination av detta går inte att slå fast. Resultatet visar att det är stora brister i märkningen både på de förpackade fiskarna och framförallt vid försäljning av färsk fisk över disk”, skriver miljökontoret i sin granskningsrapport.

I flera år har rapporter från olika granskare, däribland Naturskyddsföreningen, visat att näringsidkare i Sverige och andra länder ger kunder felaktig information om både färsk och frusen fisk. En brittisk rapport från 2013 avslöjade att kanske så mycket som en tredjedel av all fisk som konsumeras i Europa är felaktigt märkt, till exempel genom att lögnaktigt påstå att fisken är en finare sort. I många fall rör sig felmärkningen om medvetna bedrägerier.

På uppdrag av miljönämnden i Linköping har miljökontoret drivit ett granskningsprojekt och inspekterat redlighet, det vill säga att kunden verkligen får den fisk som det påstås att man säljer, hos företag som säljer färsk fisk. I samma granskning undersöktes Linköpingsföretag som säljer fryst förpackad fisk.

Inspektörerna kontrollerade om företagen hade skriftlig information om handelsbeteckning, produktionsmetod och fångstzon för den färska fisken de sålde. De granskade om uppgifterna stämde överens med följesedlar och handelsdokument och om liknande märkningsuppgifter fanns på förpackad fryst fisk.

Rapporten visar att 67 procent av näringsidkarna som sålde färsk fisk (8 av 12 undersökta verksamheter) hade avvikelser mot vad lagen kräver. Det vanligaste var att uppgifter om hur fisken hade producerats saknades.

Bland 29 näringsidkare som sålde fryst förpackad fisk hade 11 företag (38 procent) avvikelser. Uppgifter om fångstzon saknades, eller var felaktiga, hos många.

”Resultatet visar på anmärkningsvärt många avvikelser då lagstiftningen är tydlig vad gäller märkning på förpackade fisk och försäljning av fisk över disk” skriver myndighetens inspektörer i sin rapport.

Inget fiskföretag hade så allvarliga avvikelser att miljökontoret måste lägga saluförbud.

– Vi har följt upp alla avvikelser vi upptäckte och sett till att de har åtgärdats. Erfarenheterna från det här projektet tar vi med oss i våra kommande kontroller av fiskförsäljning, säger Malin Hultegård, gruppchef på miljökontoret.

Tre krav på märkning

Livsmedelslagen kräver att den som ska sälja fiskvaror måste se till att fisken har rätt handelsbeteckning, alltså fiskens namn på svenska och latin. Det måste framgå vilken produktionsmetod som använts – om fisken är odlad eller vildfångad. Och det ska finnas uppgift om fångstzon för vildfångad fisk eller ursprungsland om fisken är odlad eller kommer från sötvatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om