Annelie Bondesson jobbar som undersköterska på äldreboendet. Hon, tillsammans med 13 andra kollegor, har hand om nattpassen. Vilket innebär att de ansvarar för varsin avdelning som de inte får lämna under natten ifall någon av de boende skulle behöva hjälp.
– Vi får såklart hjälpas åt vid dubbelbemanningar, men då mycket skyndsamt. Dock får vi inte hämta en kopp kaffe i personalrummet då det inte är arbetsrelaterat, fortsätter Annelie Bondesson.
Detta innebär att arbetskamraterna inte får något socialt utbyte alls under arbetspasset, därför brukar de träffas en kort stund innan de går på passet och snacka av sig lite.
Den aktuella natten i början av februari i år började precis så. Under pratstunden berättade en av Annelie Bondessons kollegor att hon fyllde år och att hon dagen till ära hade bakat en kaka som de kunde få smaka under natten.
– Vi sa redan då att det beror på om det är lugnt på avdelningen. Men senare på natten hade jag gått en av mina rundor och kollat så allt var lugnt och okej. Jag hade med mig mitt larm så jag tänkte att jag springer bort och säger grattis och smakar på en kaka. Jag var där max en kvart innan jag gick tillbaka till min avdelning, berättar Annelie Bondesson.
Några dagar senare kallades hon och flera andra arbetskamrater till ett möte med deras chef och HR. Där berättade de att de övervägde att ge dem en skriftlig varning. Men det skulle till tre möten till innan de verkställde beslutet, något som tidningen Arbetet var först med att rapportera.
– Jag fick köra in från Finspång till Linköping för ett möte på tio minuter där de sa att jag fått en varning. Jag tyckte det var ganska barnsligt om jag får säga det själv.
Till en början visste inte Annelie Bondesson vad den skriftliga varningen innebar i praktiken, men blev snart varse omfattningen.
– Om jag skulle vilja byta jobb inom kommunen och chefen ringer HR och frågar så står det att jag har fått en varning och i den varningen framgår inte vad som har hänt utan bara att jag brustit i arbetsplatsens rutiner.
De sju som fick den skriftliga varningen skulle sedan även få en väsentligt lägre löneökning än resten av kollegorna.
– Vi fick inte ta del av potten vid årets löneökning. Och det sa ju chefen att det var på grund av det som hade hänt. Jag tycker att vi blev dubbelbestraffade. Vi fick 200 kronor av kommunen för vårt arbete detta året. Det känns inte schysst.
Det inträffade har lett till att Annelie Bondesson går med en klump i magen till jobbet. Hon berättar också att hon och kollegorna vet om att de gjort fel och erkänt detta. Samtidigt anser hon att straffet varit obefogat hårt.
– Nu går man där och är orolig. Gör jag något fel? Vad händer om jag får en varning till? Blir jag avskedad då? Det är många tankar som snurrar.
Lise-Lott Löfgren, avdelningschef med ansvar för vårdboende på kommunen, svarar på varför händelsen har renderat en skriftlig varning och lägre löneökning. Hon svarar endast via mejl.
"I löneöversynsarbetet bedöms årligen varje medarbetares prestation och måluppfyllelse individuellt utifrån de arbetsuppgifter som ska utföras och de mål som är fastställda. Bedömningen sker individuellt och det ekonomiska utrymme som finns ska användas så att det bidrar till verksamhetsstyrning och utveckling av verksamheten. En disciplinpåföljd enligt kollektivavtalet delges vid försummelse i tjänsten. Det påverkar bedömningen om prestation i löneöversynen det år som bedömningen avser."
Hur bestäms den här typen av påföljder?
"Beslutet utgår ifrån om en medarbetare medvetet misskött sig, brustit i patientsäkerhetsarbetet på ett sätt som riskerar att skada brukare och verksamheten. Därav är det viktigt att arbetsgivaren utreder varje ärende och bedömer om arbetsgivaren har medvetandegjort medarbetarna om rutiner och ordningsregler et cetera. Beslutet fattas av förvaltningsdirektören utifrån dialog med ansvarig chef och HR-chef."
Corren har sökt vårdboendets verksamhetschef för nattpersonalen som hänvisar till Lise-Lott Löfgren.