Filosofens väg från Ekängen till Rosenbad

Payam Moula har ägnat nio år av sitt liv åt att studera filosofi. Sedan drygt två år är han rådgivare åt energi- och samordningsministern Ibrahim Baylan (S). Han har aldrig slutat att grubbla över meningen med livet.

Payam Moula har tidigare studerat praktisk filosofi i Linköping. Nu är han politiskt sakkunnig åt statsrådet Ibrahim Baylan (S).

Payam Moula har tidigare studerat praktisk filosofi i Linköping. Nu är han politiskt sakkunnig åt statsrådet Ibrahim Baylan (S).

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-11-20 06:00

Från Ekängen och Rydstads skola till forskarstudier på Kunglig tekniska högskolan och ett jobb på regeringskansliet som politiskt sakkunnig åt Ibrahim Baylan. Ja, det låter ju som en spikrak karriär för Linköpingskillen Payam Moula. Men det håller han inte med om.

– Nej, jag tänkte så mycket på karriären. Det är inte som att näringslivet skriker efter filosofer, även om de kanske skulle behöva någon i bland. Jag är en grubblare och jag har alltid funderat över olika livsfrågor. Men jag fick upp ögonen för filosofi när jag gick på gymnasiet. Det var tack vare lärare Ruben Wive på Katedralskolan, säger han.

Vi träffas när Ibrahim Baylan håller en föreläsning om energipolitik för studenter och forskare i C-huset på LiU. Vid ministerns sida finns hela tiden Payam Moula som själv har studerat praktisk filosofi i fyra år vid Linköpings universitet. Här engagerade han sig i studenternas S-förening och blev så småningom ordförande. Han satt en mandatperiod i barn- och utbildningsnämnden i Linköping. Sedan sökte han sig till doktorandstudierna på KTH.

– Jag studerade etiska frågeställningar kring matproduktion, bioteknik och växtförädling. Bioteknik är kontroversiellt, den ses som en lösning av många men som ett problem av andra. Vad händer till exempel med synen på vad som är "naturligt" om maten helt och hållet produceras på fabriker?

Det politiska engagemanget höll i sig och han blev så småningom delaktig i Socialdemokraternas interna utredning kring hållbarhetsfrågor som mynnade ut i ett antal reformförslag.

Och de senaste åren har han servat ministern med både sin kunskap och allmänna frågor. Samtidigt har han kunnat följa det politiska spelet inifrån. Det låter som ett drömjobb för en filosof.

Vad har du lärt dig?

– Att det är människor och mänskliga faktorer bakom besluten. Ett litet exempel är när Kristdemokraterna byter partiledare, så förändras deras partipolitik. Jag hade en helt annan bild, jag tänkte att man har John Rawls i ena hörnet och Robert Nozick i det andra och så driver man politik enligt ett givet mönster.

De namnen är två filosofer inom politisk teori som har helt olika tankar om fördelningspolitik, lite som ytterlig vänster- och högerpolitik.

– Men det är inte så svart och vitt. Det är många hänsynstaganden som leder fram till politiken.

Hur är det att jobba med Baylan?

– Han är oerhört erfaren, ofta två steg före och påläst. I början kände jag mig inte som en särskilt bra rådgivare. Samtidigt har han mycket humor så det är faktiskt alltid roligt på jobbet.

Just nu är det dock ganska lugnt i korridorerna. Med det osäkra parlamentariska läget styrs Sverige av en S+MP-ledd övergångsregering och mycket läggs på is i väntan på klarhet i regeringsfrågan.

Då vaknar grubblaren till liv hos Payam Moula. Han tar sig rätten att ställa existentiella frågor:

– Jag tänker ofta på de stora meningen-med-livet-frågorna. Om två månader kanske jag inte har något jobb. De antika grekiska filosoferna, som Aristoteles, funderade inte så mycket på rätt och fel i den bemärkelsen som vi gör. I stället handlade det om hur man bör leva. Ska man vara ambitiös, modig eller en familjeperson? Vi lägger väldigt mycket tid på att fundera över om det är rätt att köpa en viss typ av bil, eller hus. Men är det rätt att viga sitt liv åt att lägga sig på en strand och läsa böcker?

Payam Moula

Aktuell som: Politiskt sakkunnig åt statsrådet Ibrahim Baylan (S).

Kommer från: Född i Husby i Stockholm, uppvuxen i Norrköping och Ekängen. 

Studier: Praktisk filosofi vid Linköpings universitet, licentiatexamen i praktisk filosofi vid Kungliga tekniska högskolan.

Föräldrarna om karriärsvalet: "De är akademiker båda två och undrar när jag ska avsluta min avhandling".

Om Linköping: "Jag älskar Linköping, och Ekängen där jag har vuxit upp är helt fantastiskt!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!