Sedan årsskiftet har diskrimineringslagen utvidgats så att bristande tillgänglighet för funktionshindrade kan ses som en form av diskriminering. Nu vill Neuroförbundet i Linköping pröva den nya lagen och har anmält Filmstaden till DO.
Anledningen är ett problem med Filmstadens handikapphiss som man påtalat i många år. Den är konstruerad så att man kör in på långsidan och ut på kortsidan, vilket gör att man måste göra en 90-graderssväng med rullstolen i hissen. Men hissen är så liten att det inte är möjligt att svänga runt större rullstolar i den, och behöver man dessutom ledsagare i hissen blir det helt omöjligt. Därmed utestängs många rörelsehindrade från biobesök.
– I Sveriges femte största stad kan man inte gå på bio om man har nedsatt rörelseförmåga. Det är inte rimligt, säger Andreas Greén, ordförande för Neuroförbundet i Linköping som står bakom anmälningen.
– Problemet är gammalt och vi har besökt Filmstaden och pratat med dem. Jag har förståelse för att det är svårt att bygga en större hiss, men nu vill vi ta frågan vidare, fortsätter han.
Jonas Wilhelmsson, chef på Filmstaden, påpekar att man redan byggt om hissen för att göra den mer tillgänglig, med bland annat automatiska dörrar.
– Men om någon fortfarande inte är nöjd och vill prova den nya lagen så har jag naturligtvis förståelse för det, säger han.
DO fick anmälningen på måndagen och har inte hunnit ta ställning till om man ska driva ärendet vidare. Den nya lagen gäller inte företag med mindre än tio anställda, och frågan är hur man ser på SF och Filmstaden i Linköping i det avseendet.
– Vi har inget horn i sidan till Filmstaden, det finns många andra ställen i Linköping som är svåra för rörelsehindrade, och där vi hade kunnat göra en anmälan. Det viktigaste för oss är att testa hur DO tolkar lagen i den här sortens ärenden, säger Andreas Greén.
Frågan om Filmstadens tillgänglighet har engagerat Linköpings politiker, bland annat Ann-Cathrine Hjerdt (M) under hennes tid som borgmästare.
Nu är det framför allt Daniel Andersson (FP), kommunalråd och ordförande i kommunala rådet för funktionshinder och delaktighet, som har sådana frågor på sitt bord.
– Jag tycker att Neuroförbundets anmälan är bra. Möjligheten att ta del av till exempel nöjesutbud ska inte bero på vilka fysiska förutsättningar man fötts med. Nu är det viktigt att fall som dessa prövas så att vi får prejudicerande fall, säger han.