Filip från Linköping blir utrikeskorrespondent

Linköpingsfödda Filip Kotsambouikidis får ett ärofyllt uppdrag. Han blir 2017 års korrespondent-trainee på Sveriges Radio.

Uppskattad. Filip Kotsambouikidis blir Sveriges Radios nya korrespondent-trainee.

Uppskattad. Filip Kotsambouikidis blir Sveriges Radios nya korrespondent-trainee.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

LINKÖPING2016-12-27 15:00

2014 dödades Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner i tjänsten. Ett år senare inrättade SR en trainee-tjänst i hans anda för att vidareutbilda reportrar med specialintresse för utrikesrapportering. Filip Kotsambouikidis ska få en ettårig grundutbildning hos utrikesgruppen på Ekot innan han skickas ut till aktuella bevakningsområden runt om i världen. Han är född i Linköping och praktiserade på Corren en kort tid under hans första år på JMK, Enheten för journalistik, medier och kommunikation. För er som tycker att efternamnet klingar bekant beror det på att hans pappa äger restaurangen "Olympia".

Ekots utrikeschef Ginna Lindberg säger i ett pressmeddelande:

– Filip Kotsambouikidis har ett stort engagemang för journalistik med globalt perspektiv, kombinerad med snabbhet, skicklighet och språkkunskaper. Vi är väldigt glada över att få jobba tillsammans med honom.

– Nils Horners arbetssätt var att lyfta fram den enskilda människan. Det tror jag vi kommer fokusera på under utbildningsåret, säger Filip Kotsambouikidis.

Han är glad över trainee-tjänsten, men tycker att det känns lite märkligt att få uppmärksamhet redan nu.

– Jag har inte hunnit producera något än, eller visat vad jag går för. Jag skulle vilja se mer av och fördjupa mig i länderna vid östra Medelhavet. Även de nordafrikanska länderna är jag intresserad av, säger han.

Är du nervös?

– .Inte rent säkerhetsmässigt. Jag vet att säkerheten är hög på SR och jag ska gå en utbildning i Tyskland. Men det är klart att man är lite nervös eftersom det är ett nytt jobb och fler kommer se vad jag gör nu. Men framförallt ska det bli kul!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om