Ställ en fråga om grillning till Annabell Nilsson och jag garanterar att hon håller låda ett bra tag. Med samma glöd i ögonen som hos grillkolen under de prisade kambenen berättar hon om allt man kan göra på en grill. Röka lax och räkor, göra mustiga höstgrytor, grädda våfflor, baka . . . Ja, under förutsättning att man är innehavare av en lite mer avancerad grill, med olika tillbehör, förstås.
17 timmar
– Ja. Lite nördig har jag nog blivit, ler hon. Men grillat ger ju såna fantastiska smaker, är så gott och enkelt.
Nåja, det där sista tar vi med en nypa salt. Kambenen som hon tillsammans med Per Ehrlund och Christer Söderberg vann med var ett långkok på sisådär 17 timmar.
– Low and slow är parollen. Först rökte vi dem i grillen, med pekan- och äppelchunks (ett slags träbitar som används vid rökning) i 80-gradig värme i sex–sju timmar. Sedan kallröktes de i åtta timmar för att sedan gå klara i vanlig grill, med pensling, i två timmar.
Corren skrev om Annabell Nilsson 2014 när hon deltog i TV4-serien Grillmästarna och bland 80 grillare var en som tog sig till finalen.
Då jobbade hon på polisen, med att granska övervakningsfilmer. Främst för att kartlägga hitrest organiserad brottslighet som opererar under ett dygn och sedan reser vidare.
Har grillskola
Sedan tv-programmet har Annabell synts mycket, bland annat via bloggen grillkoll.se. Hon en hängiven hobbyfotograf och lägger ofta ut sina matbilder, på Instagram under namnet grill_bella_ .
– När Weber i vintras hörde av sig och undrade om jag ville jobba för dem gick det inte att tacka nej. Jag sökte tjänstledigt från polisen och under hela våren har jag farit omkring i Sverige. Dels för att utbilda återförsäljare, men också för att hålla grillskolor för vem som vill i tre timmar.
Med både kvinnor och män?
– Ja, ofta par. Kvinnorna upptäcker att det är bra mycket roligare att laga all maten ute istället för att stå inne i köket, göra såser och passa potatisen. Jag tror att trenden med att flytta ut köket kommer att växa.
Vad är tricket?
– Jag håller det enkelt och marinerar väldigt sällan. Med salt, peppar, olja, en gnutta soja och citron kommer man långt och låter råvaran prata. Ha aldrig kol eller briketter i hela grillen. Låt maten få fin färg över kolen (tänk stekpanna) och förflytta den sedan till det kolfria området och låt den gå färdigt där (tänk ugn). Man jobbar hela tiden med direkt kontra indirekt värme.
Vad finns alltid på din grill?
– Citron! Man fattar inte hur mycket saft det finns i en enda citron förrän man grillat en. Dessutom blir saften sötare av grillen. Halvera och låt gå tills den svartnar. Pressa sedan saften över det grillade. Godaste tillbehöret är halverad färskpotatis. Som grillas förstås.
Nämn ett trevligt drinktilltugg!
– Dadlar med bacon virat runt om. Sött och salt i fin harmoni.
Mest underskattade köttet?
– Karrékotletter. Insprängt fett som gör det saftigt och med en underbar smak.
Något vegetariskt tips?
– Fyll en spetspaprika med fetaost, färsk timjan och basilika. Eller halvera ett färskt vitkålshuvud, eller spetskål. Låt gå 10–15 minuter på snittytan, vänd och häll över 50 gram smält smör som får puttra mellan bladen när undersidan grillas till den konsistens man föredrar. Jag gillar när kålen är ordentligt mjuk och väl tillagad. Lite flingsalt vid serveringen sätter pricken över i:et.
Och till efterrätt?
– Färsk ananas som grillas med lite farinsocker över sig. Avnjuts med vaniljglass.
Briketter eller kol?
– Briketter vid långkok, kol vid snabbare mat.
Bästa såsen till grillat?
– Äsch, jag köper färdiga grejer. Mango chutney eller goda grillsåser från Santa Maria. Tzatziki gör jag själv. Ibland slår jag en bea, men oftast behövs ingen sås.
Ett vanligt fel?
– Att man tittar för ofta på maten. Locket ska ligga på, det är i det smakerna sitter. Men självklart måste luftintaget regleras. Många använder för mycket kol/briketter och det blir för varmt, får du inte ner temperaturen måste du börja plocka bort briketter.
Vad gör du framöver?
– I augusti går jag tillbaka till jobbet på polisen, sedan får vi se. Drömmen är att kunna leva på grillandet, laga mat på event och hos större privata sällskap. Jag ställer aldrig in grillen, utan kör året runt. Det kanske blir mera Weber också. Tänk att ha en liten matvagn i Linköping där jag kan sälja grillmatsluncher året om. Det vore nåt!
Och nu undrar ni förstås hur de där prisade kambenen smakade. Ett ord: himmelskt.