Totalt 42,5 procent av de tillfrågade företagen bedömde företagsklimatet i Linköping som bra eller mycket bra. Det är en minskning med en procent jämfört med 2016 när Linköping föll hela 62 platser i rankningen jämfört med året innan. Då rankades Linköping som 97:a av 290 kommuner. På frågan om det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen får Linköpings företagsklimat betyg 3,37 av de lokala företagen. Det är det lägsta betyget sedan Svenskt Näringsliv började mäta lokalt företagsklimat 2002.
Att få över 4,0 på den frågan innebär att en stor andel av företagen tycker att företagsklimatet är bra. Och i Östergötland är det bara Ydre kommun som har gått över den gränsen och hamnat på 4,1 i undersökningen.
Inom en rad viktiga områden har Linköpings företagsklimat inte förbättrats – eller rent av blivit ännu sämre – som till exempel: dialog med kommunledningen, tjänstmännens attityder och tillgång till medarbetare med relevant kompetens. Men inom vissa områden har Linköping bättrat sig: tillämpning av lagar och regler, kommunens information och service till företagen, kommunpolitikernas attityder och upphandling.
Undersökningen visar också att företagens storlek har betydelse för omdömet. Ju större företag desto bättre betyg. Av företagen med mellan en och fem anställda fick Linköpings företagsklimat betyget 3,1 medan företagen med fler än 100 anställda gav betyget 4,2.
Förra veckan presenterade Linköpings kommun sin egen undersökning av företagsklimatet och den skiljer sig något från Svenskt Näringslivs undersökning. Enligt kommunen har det skett "ett glädjande trendbrott när det gäller möjligheterna att rekrytera rätt personal med rätt kompetens". Detta är tvärt emot Svenskt Näringslivs undersökning där området "tillgång till medarbetare med relevant kompetens" får betyget 2,8 vilket är betydligt sämre än förra året och näst sämst av alla betygsatta områden i undersökningen. Sämre är bara upphandlingen 2,7.
Michael Nydén, näringslivsutvecklare på Nulink, förklarar den skillnaden så här:
– I Linköping råder brist på all kompetens, men vi tycks se att företag har blivit mer positiva i år. Svenskt Näringsliv frågar bara sina medlemmar, men vi frågar alla sorts företag i Linköping, därför får vi kanske annorlunda svar. Och vi har flera företag i undersökningen än Svenskt Näringsliv, totalt 322, säger han.
I Svenskt Näringslivs undersökning deltog 1353 företagare (172 från Linköpings kommun) och 340 kommunpolitiker (39 från Linköping) från Östergötland. De enkätsvaren ligger sedan till grund för Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet vars syfte är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag.