Fick jobb före skolans slut

Sainey Ceesay är en av 20 studenter som slutade utbildningen till byggledare under fredagen. I dag, bara några dagar senare, är han på en arbetsplats och jobbar inom yrket.

Sainey Ceesay

Sainey Ceesay

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-06-25 15:25

Sainey Ceesay, 34 år, finner vi på Peabs kontor i Linköping. Här på Peab har han praktiserat två dagar i veckan under en längre tid på sin tvååriga yrkeshögskoleutbildning (Yh). Och praktiken har efter skolans slut övergått till en anställning.

– Det känns så bra. Min arbetsgivare var nöjd med mitt arbete och jag är nöjd för att jag fick chans att jobba på riktigt, säger han.

Han är utbildad civilingenjör från Gambia där han jobbade inom byggbranschen både som projektledare och ingenjör. Han blev förälskad i en svenska som han gifte sig med och efter ett tag bestämde de två att han skulle flytta till henne i Sverige.

– Jag kom hit i november 2013. Det var kallt och mörkt. Men jag började läsa svenska ganska omgående och tiden gick snabbt, säger han.

Av en slump såg han Teknikhögskolans annons om en ny Yh-utbildning till produktionsledare som skulle starta i augusti 2014 i Linköping. Och han anmälde sig direkt.

– Jag ville lära mig hur det är att jobba inom byggbranschen i Sverige. Det här var bra för mig. Det är en skillnad jämfört hur det är i Gambia. Jag utvecklade också mitt svenska språk och på min nuvarande arbetsplats har jag nytta av både min tidigare ingenjörsutbildning och byggledareutbildningen, säger Sainey Ceesay.

Petra Josefsson, platschef på Teknikhögskolan i Linköping, är nöjd över att så gott som alla studenter fick arbete, inte bara Sainey Ceesay, och att skolans allra första utbildning till byggledare blev en sådan succeé.

– Alla större arbetsgivare i byggbranschen i Linköping och länet rekryterar produktionsledare och planerar att anställa ännu fler. Vi formade utbildningarna efter den kompetens som arbetsgivarna behövde och flera stora byggarbetsgivare erbjöd praktikplatser, vilket var viktigt eftersom en tredjedel av utbildningen skedde på arbetsplatsen, säger Petra Josefsson.

Regeringen har nyligen presenterat sina 22 steg mot ett ökat byggande men Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier som är branchorganisation för arbetsgivare, ansåg att det största problemet fanns kvar.

– Ett av de största problemen för att kunna bygga mer är att det saknas personal. Vi ser därför fram emot att höra mer om utlovade åtgärdsförslag om kompetensförsörjning till branschen under hösten, sa Ola Månsson i ett pressmeddelande.

Det ger Teknikhögskolan vind i segeln. Skolan kommer att ansöka om att få starta utbildningen Produktionsledare bygg till hösten 2017 igen. Teknikhögskolan är ett varumärke som ingår i Plushögskolan och har 150 studenter i Linköping. Plushögskolan anordnar Yh-utbildningar och finns på 12 orter i landet.

Yrkeshögskoleutbildningar

En yrkeshögskoleutbildning (Yh) ger möjligheten att utbilda sig till ett yrke som är särskilt efterfrågat på arbetsmarknaden.

Yh-utbildningar genomförs och är utvecklade tillsammans med näringsliv och organisationer, vilket innebär att en stor del av utbildningen är förlagd till en arbetsplats.

Yh-programmen innehåller praktik där man får tillämpa sina kunskaper. Det kallas för Lärande i arbete (LIA) och ger arbetslivserfarenhet redan under studietiden.

På så sätt förbereds man för yrket och får kontakter i arbetslivet som kan leda till jobb direkt.

Produktionsledare (byggledare)

I augusti 2014 startade en utbildning till produktionsledare inom byggbranschen.

Året 2015 var det andra intaget till samma utbildning och dessa studenter går ut nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om