Fick inte fotografera trots ändrade regler

Trots att kommunledningen lättat på det strikta fotoförbudet fick föräldrarna bara ta separata bilder på sina barn vid luciafirandet på några förskolor.

Linköping2011-12-14 07:49

I somras beslutade kommunen att föräldrar endast får fota sitt eget barn under ordnade former, i till exempel en fotohörna, vid luciafiranden, julfester och liknande tillfällen. Till stor del för att bilder på barn med skyddad identitet eller som lever under hot, inte ska riskera att hamna på Facebook, bloggar eller andra publiceringskanaler.

Tilltagande debatt

Men efter reaktioner från föräldrar och en tilltagande debatt, när Corren lyfte ämnet, ändrade sig kommunen och ville justera reglerna.

Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn-och ungdomsnämnden, sa till Corren i förra veckan att föräldrarna självklart ska få fotografera.

Det gäller bara att hitta ordnade former så att barn med exempelvis skyddad identitet, slipper komma på bild.

Men på några förskolor gällde ändå det gamla fotoförbudet under gårdagens luciafirande, vilket irriterade en del föräldrar.

"Väldigt fult"

- Jag tycker det är väldigt fult att gå ut med en sak i media, att fotoförbudet lyfts, och sedan göra tvärt om i praktiken, säger en förälder till Corren.

Enligt barn- och ungdomschef Lars Rejdnell informerades förskolecheferna om kommunens nya inställning vid ett möte i slutet av förra veckan.

- Jag rekommenderade största möjliga öppenhet för att få en positiv upplevelse för alla.

Catharina Rosencrantz har förståelse för föräldrareaktionerna och tycker det är tråkigt om turerna har skapat förvirring. Samtidigt vill hon inte kritisera de förskolechefer som stod fast vid fotoförbudet.

- Jag har respekt för om de inte vill krångla så tätt inpå med regler de gett till föräldrarna.

Inte stressa fram

Catharina Rosencrantz tror att den nya rekommendationen slår igenom fullt ut när kommunen får ner det på pränt.

Det hade inte varit lyckat att stressa fram ett sådant dokument precis innan luciafirandet, menar hon.

- Nej, jag tror på att ta fram bra och tydliga riktlinjer så vi inte behöver ändra om dem igen.

Efter jul ska det börja filas på de nya formuleringarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!