För att ett barn ska få ansöka om och få en skolplacering kräver kommunen att båda vårdnadshavarna skrivit under ansökan. I det aktuella fallet lämnades en ansökan om placering i en kommunal skola underskriven av båda föräldrarna och en placering gjordes. Men vid skolstart tog en förälder med eleven till en fristående skola som skrev in barnet.
Den andra vårdnadshavaren var dock inte med på bytet. När hen vid inloggning i kommunens skolsystem såg att barnets skolplacering ändrats trots att hen inte gett sitt medgivande, kontaktades utbildningsförvaltningen.
– Vi vet inte på vilka grunder som den fristående skolan tagit emot barnet, vi har inte utrett det närmare, säger Christina Hjalmarsson, jurist vid utbildningsförvaltningen.
Normalt sett kan en vårdnadshavare inte ta med ett barn till en annan skola än där barnet blivit placerat och låta det börja där även om skolan tar emot barnet. Men det kan finnas skäl för att ta emot barnet i en annan skola som kan vara lagenliga, beskriver Christina Hjalmarsson. En sådan situation skulle kunna vara om barnets rätt till skolgång skulle äventyras om barnet inte blev emottaget.
I det aktuella fallet informerade skoljuristen vårdnadshavaren om kravet på bådas samtycke och har därefter inte haft mer kontakt. Vårdnadshavare har ansvar att bli överens om skolgång. Kommunen har inte fått någon annan information än att ärendet löst sig.