Festivalen som växte från ideell förening till bolag

Sett några japanska mangafigurer på stan på sistone? Det är troligt. NärCon, festivalen kring japansk popkultur och spel, lockar 5 000 deltagare till universitetsområdet just nu

Foto: Robin Fornas

LINKÖPING2013-07-25 17:15

När Samuel Anlér drog igång första NärCon-konventet hemma i Örebro 2002 var han bara 15 år och var glad för sina 170 besökare. Igår öppnade årets konvent i Linköping, och nu har han en jätteorganisation bakom sig.

Samuel läste industriell ekonomi på universitetet fram till i höstas. Då insåg han att fyra timmars ideellt jobb varenda dag, året runt, för sitt stora intresse – NärCon-festivalen – inte riktigt gick att kombinera med framgångsrika civilingenjörsstudier.

– Jag var tvungen att välja, säger han. Antingen satsa på ett växande NärCon, eller lägga av.

Oro för förändring

Den ideella föreningen samlades till ett stort årsmöte för att diskutera framtiden. Skulle verksamheten bli kommersiell och samlas i ett bolag?

– En stor majoritet var för, säger Samuel. Det fanns förstås en oro för att allting skulle förändras, till exempel att låga inträdesavgifter skulle höjas. Men om ett bolag ska fungera, så behöver det nöjda kunder. I det här fallet betyder det att låga priser är viktigt.

Företaget NärCon startades i höstas, med två ägare anställda. Det är Samuel och hans kollega David Fallgren. De läser båda industriell ekonomi, och det har påverkat verksamheten hela tiden.

Tryggt med vinstmarginal

– Vi har alltid drivit föreningen med 15 procents vinstmarginal, säger Samuel, för att verksamheten ska vara trygg. Det betyder att vi bara kunde lyfta över allt och göra om oss till ett bolag, och samma principer gäller som alltid.

En huvudprincip är att det inte ska vara dyrt att komma. Deltagarna är ungdomar som inte har så mycket pengar.

Det betyder att en inträdesbiljett, köpt i god tid, kostar 250 kronor för fyra dagars konvent. Sovsalsplats kostar en hundring. Mat kostar 25 kronor, men eftersom arrangörerna lagar den själva blir det en liten vinstmarginal trots det låga priset.

Delegerat ansvar

En bolagsarrangerad bussresa tur och retur till konventet från Stockholm kostar 350 kronor, billigt, men ändå med en liten vinst för företaget.

– Då kan vi subventionera annat, säger Samuel belåtet.

70 olika team under ledning av en områdesansvarig jobbar med olika uppgifter, vart och ett med egen budget. Över områdesansvariga finns en ledningsgrupp, och däröver en liten kommitté.

Väl organiserat och delegerat ansvar, ordning och reda. Det går det åt numera, med 700 personer jobbar som funktionärer i grupper som sköter säkerhet, sjukvård, logistik, statistik, marknadsföring, foto....

– Ja, verksamheten har växt hela tiden, säger Samuel, det är det som gör det så roligt att jobba med det här. Nya problem och nya utmaningar hela tiden.

Varför lockas så många till en festival som denna?

– För några år sedan var intresset jättestort för manga och anime, tecknade filmer i mangastil. Det ledde till att många upptäckte den japanska kulturen och intresset för Japan har vuxit.

– För många är festivalen en fristad för människor som känner sig udda och avvikande i vardagslivet, men som hittar gemenskap bland likasinnade just här.

Monter på husvagnsmässa

Samuel Anlérs NärCon startade alltså i Örebro, men 2010 hade det växt så det var dags att hitta nya lokaler. Då flyttade han alltihop till Linköping. Förra året fick han frågan från Norrköping, om han inte kunde flytta dit i stället.

– Men jag har ett bra samarbete med Linköpings kommun och ville inte flytta. Jag sa att jag kan ordna ett till i stället. Men Norrköping hittade inga lokaler, så då ringde jag runt och sökte i Linköping i stället. Det blev napp, och ett vinterkonvent.

NärCon vinter lockade 1 500 och Samuel räknar med 2 000 nästa gång. Dessutom planeras ett konvent i Stockholm i januari. Och bolaget hinner dessutom med andra event: i höst är uppdraget att organisera en monter åt ett företag på en husvagnsmässa.

Ledarskap och problemlösning

– Det är kul, säger Samuel, jag har lärt mig så mycket om ledarskap, problemlösning, ekonomi och marknadsföring på det här, mycket mer än genom min utbildning. Det kan jag förstås använda i andra sammanhang också.

Men civilingenjörsutbildningen då?

– Jag vill gärna ha den titeln en dag. Och jag vill gärna kunna kalla mig industriell ekonom, det är en fruktansvärt bra utbildning. Jag gör bara studieuppehåll – oklart dock hur länge....

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om