Festival med rykande grillar lockade hungriga besökare

Vildsvinsfestivalen vid Stafsäter gård hade dukat upp till en kulinarisk fest. Betyget från besökarna lät inte vänta på sig: Grymt trevligt...

Vildsvingeneral, utklädd till Obelix, hälsade välkommen till Stafsäter gård och den stora festivalen.

Vildsvingeneral, utklädd till Obelix, hälsade välkommen till Stafsäter gård och den stora festivalen.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2022-09-24 17:00

Rykande grillar och doft av mat från alla möjliga hörn.

Mitt i allt detta mötte vildsvinsgeneralen, Emanuel Eriksson, upp och förklarade varför festivalen (den andra i ordningen) arrangeras:

– Det finns många skäl till det. Ett är att rikta fokus på vildsvinsstammen och det fantastiska eklandskap vi har strax söder om Linköping. Kött från vildsvin är tyvärr kraftigt underskattat och det är en syn som vi vill försöka ändra på.

undefined
Vildsvingeneral, utklädd till Obelix, hälsade välkommen till Stafsäter gård och den stora festivalen.

En som definitivt håller med om detta är Årets kock 2021, Gustav Leonhardt.

Han var ett av dragplåstren till festivalen och höll ett uppskattat föredrag:

– Folk i allmänhet har en felaktig uppfattning att kött från vildsvin är svårlagat, vilket det inte är.

– Ta det här med vildsvinsfärs, för att nämna ett exempel, sa han och fortsatte.

– Tänk vanlig färs från nöt och byt ut det mot vildsvin. 

– Funkar hur bra som helst till en burgare eller till en pasta bolognese.

undefined
En hel del viltolyckor sker med vildsvin, vilket också belystes i samband med festivalen vid Stafsäter gård.

Stefan och Ella Engström från Linköping satt och mumsade på varsin pulled pork (vildsvin såklart) och det blev tummen upp från båda.

– Urgott, sa Ella.

– Smaskens, sa Stefan.

Makarna berättade att de själva jagar en hel del och att vildsvin tillhör en av favoriterna.

– Vi har gjort till exempel egna vildsvinkorvar. Inte alls dumma, avslöjade Ulla.

undefined
Makarna Ella och Stefan Engström besökte festivalen och provsmakade pulled pork gjord på vildsvinkött.

Festivalen ägde rum under lördagen och genomfördes i samarbete mellan Stafsäter gård, restauranger i eklandskapet, mathantverkare i regionen, medlemmar ur Östgötamat och Rängen Runt, samt volontärer från när och fjärran.

Karta: Stafsäter Gårdsglass
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!