Femtio miljoner i veckan

En man dog på ett LSS-boende i Ulrika som drevs av Frösunda Omsorg AB. När kommunen granskade alla Frösundas boenden i Linköping rapporterades allvarliga brister. I november förra året sades alla avtal upp. Konfiskering, menar företaget som har stämt kommunen.

Foto: Pelle Johansson

LINKÖPING2017-01-18 18:45

Efter dödsfallet i Ulrika påbörjade kommunen alltså en granskning av de tre boenden där Frösunda bedriver verksamhet i kommunen. Allvarliga brister framkom, hävdade kommunen och sade upp avtalet med Frösunda. För att de boende i Tannefors ändå skulle få fortsatt omvårdnad beslutade omsorgsnämnden att ge sin egen utförarnämnd ett preliminärt verksamhetsuppdrag.

Läs mer: Kommunen säger upp avtalen

Kommunens kritik är obefogad, menade Frösunda som begärde att tingsrätten skulle förbjuda kommunen att bedriva verksamhet i Frösundas lokaler i Tannefors. Annars krävde företaget ett vite på 50 miljoner kronor per vecka.

I Tannefors bedrev Frösunda verksamheten med egna anställda i egna lokaler. Susanne Sidén, vd på Frösunda, kallar kommunens övertagande av verksamheten för en form av konfiskering.

– När vi gör fel så står vi för det och vi vidtar de åtgärder som krävs. Men vi har inte haft ett enda klagomål på oss på åtta år – sedan inträffar en enda, i och för sig mycket allvarlig händelse, men vi gör allt för att hantera den på rätt sätt. Därför blir det en gåta för oss hur vi kan hamna i den här situationen.

Frågan har betydelse för företag i alla branscher, menar hon.

– Vem ska våga ingå avtal och utföra arbete på entreprenad när en myndighet kan gå in och konfiskera verksamheten?

50 miljoner i veckan - ett jättebelopp – hur har ni kommit fram till att det är rätt nivå?

– Storleken på vitet ska ha en avskräckande effekt, och det kräver ett högt belopp, säger Susanne Sidén. Nu är den delen i praktiken överspelad. Senare i processen kommer vi att räkna fram skadeståndsanspråk som står i relation till den skada företaget lidit.

Frösunda ville med sitt viteskrav visa hur företaget ser på kommunens agerande, förklarar hon.

– Fullständigt galet. Inte på något sätt har kommunen följt praxis och existerande regler.

Att omsorgsnämnden gav ett preliminärt verksamhetsuppdrag till sin egen utförarnämnd överklagade Frösunda till förvaltningsrätten. Frösunda fick rätt, förvaltningsrätten beslutade att kommunens beslut att ge Leanlink verksamhetsuppdraget inte ska gälla tills vidare.

Då överklagade kommunen till kammarrätten som rev upp förvaltningsrättens beslut och alltså gick på kommunens linje. Kammarrätten meddelade också prövningstillstånd och kommer att ta upp hela målet till prövning.

Linköpings kommun motsatte sig Frösundas krav i tingsrätten. Företaget (eller tingsrätten) kan inte hindra kommunen att erbjuda särskild service till de boende i lägenheterna i Tannefors, menar kommunen, det är de boende som har rätten till dem.

De andra utrymmena i huset, som källaren och personalrummet, disponerar Frösunda. "Frösunda har möjlighet att vistas i de lokaler Frösunda disponerar och bedriva verksamhet i dem" skriver kommunen till tingsrätten. "Det saknas skäl att hindra kommunen från att bedriva verksamhet i Frösundas lokaler, eftersom kommunen inte bedriver någon verksamhet i Frösundas lokaler och heller inte har för avsikt att bedriva verksamhet i Frösundas lokaler".

Kommunen har bett att få hyra dem, men Frösunda har sagt nej. De kan alltså nu inte användas i verksamheten.

Det innebär inget större problem, säger kommunens omsorgsdirektör Linda Ljungqvist

– Rent praktiskt får brukarna inte använda de gemensamma lokalerna på boendet, men vi har andra lokaler i Tannefors 50–100 meter längre bort som vi kan använda.

– Det fungerar. Verksamheten har flutit på över förväntan, även om det naturligtvis inte är optimalt att vi inte kan använda de lokaler som finns i huset.

Anledningen till att Linköpings kommun sa upp avtalet med Frösunda gällande verksamheten i Tannefors är bland annat att Frösunda enligt kommunen inte har erbjudit den förebyggande vård och de sjukvårdande insatser som krävs i avtalet. En sjuksköterska skulle ha funnits på plats och att en sådan inte finns är ett avtalsbrott av allvarlig natur, menar kommunen. Boendet i Tannefors har dessutom helt saknat rutiner för läkemedelshantering, menar kommunen, också ett avtalsbrott.

– Den här frågan är inte alls avgjord, säger Linda Ljungqvist, vi väntar på de rättsliga processerna. Förhandlingar pågår också om att hyra de gemensamma lokalerna från Frösunda. Men verksamheten fungerar, det är huvudsaken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!