O'Learys har haft jobbannonserna ute länge, men trots detta är det svårt att hitta erfaren personal. Det menar restaurangchefen Linus Wålarö. Bland de nya rekryterna finns främst gymnasieungdomar. Linus har fått gått mer på känsla och personkemi än på erfarenhet.
Skiljer det sig mycket från andra säsonger?
– Ja, nu har de flesta ingen erfarenhet alls. Det innebär att vi börjar från scratch med allt från att bära tallrikar, till kundbemötande och kassahantering.
Den nya personalstyrkan kräver på så vis extra resurser. Befintlig personal har också behövt ha tålamod och hjälpa till mer än vanligt. Men det är kul det med, menar Linus. Det blir ett nytt sätt att jobba.
– Jag är glad att vi fått in tillräckligt med personal, även om erfarenheten varierar. Man har inte behövt jobba ihjäl sig, men jag och platschefen har fått det hett om öronen. Det är dock de andra som står ute på torget och sliter i värmen.
Andra år kan jakten på sommarpersonal leda till en riktig huggsexa, men i år har läget varit annorlunda.
– Den här säsongen har vi nog inte snott personal från någon annan restaurang. Jag tror inte att någon försöker knycka vår personal heller – vi står alla inför samma utmaning.
När sommaren kom med lättade restriktioner märktes den stora efterfrågan. Linus tycker att det är oerhört roligt att folk hittar tillbaka.
– Gästerna verkar dock tänka att pandemin är över och att det är fritt fram nu, men vi har fortfarande hårda restriktioner att följa.
Inför hösten finns förhoppning om att öppna nattklubben, så för Linus del är rekryteringen långt ifrån över. Då flyttas resurserna från torget, in till dansgolvet.
Likt Linus Wålarö har Johannes Soner märkt av det ansträngda läget. Som VD för en Linköpings största restaurangkoncerner har det varit svårt att missa. Johannes menar att situationen fortfarande är väldigt, väldigt tuff.
– Vi lever bara för dagen, som det ser ut nu.
Rent ekonomiskt har ett stort bagage byggts upp, och det är något Johannes försöker jobba sig av med.
– Det får ju väldans konsekvenser det här... Jag tror inte vi har sett slutet än, det kommer vara väldigt tufft året ut.
Nu har restriktionerna nyligen lättat. Lägligt, kan det tyckas, då det vanligtvis myllrar av restaurangbesökare under sommarsäsongen. Men inte heller detta är helt enkelt, berättarJohannes.
– Visst är man glad över att restriktionerna lättas, att det går lite mer åt rätt håll. Men det medför ju massor utmaningar. Det är ingen dans på rosor.
Känner ni er förberedda inför en sommarsäsong med lättade restriktioner?
– Förberedda? Om jag säger så här, det är fem över tolv-lösningar. Det finns inget som heter förberedelse med de här grejerna va.
Johannes Soner menar att rekryteringsprocessen varit komplicerad efter många tumultartade månader. Permitteringar och uppsägningar har tvingat många att sadla om. Han säger att det inte är självklart att de vill komma tillbaka nu.
– Man vågar inte riktigt rekrytera alldeles för hårt heller. Man vet inte riktigt hur det kommer se ut om några månader.
De snabba omställningarna har varit en logistisk mardröm. Johannes menar att anställda inom restaurangbranschen inte längre lämnas med något utrymme åt planering.
– Nu ska cheferna bara in med hårdhandskarna. "Nu är du schemalagd till klockan 02 på natten och that’s it. Det finns ingenting att diskutera." Det får ju konsekvenser.
På Pitcher’s är tonläget dock annorlunda. Hussein Kamilogullari är inte speciellt orolig av sig. Tillsammans med sin familj har han kunnat reda ut de flesta personalrelaterade orosmomenten som verkar ha uppstått inom branschen i övrigt. För tillfället fungerar det väl med befintlig personal.
– Linköping är inte en turistort och många studenter försvinner under sommaren. Jag tror inte att det kommer att bli så högt tryck för oss under sommarsäsongen, berättar Hussein.
Många är glada för det jobb de har, och nya arbetstider ändrar inte på det, anser Hussein Kamilogullari. Trots att restriktioner ofta ändras med kort varsel, har han försökt att genomföra omställningen successivt, ett steg i taget.
Oavsett vad som sägs i nyheterna så kan man aldrig veta säkert hur saker och ting kommer att utvecklas, menar Hussein. Inför hösten hoppas han att personalfrågan förblir oproblematisk, men det kan komma att ändras beroende på vad hösten har att bjuda på.