Linköpingsborna ska bli tryggare: "Vill åt känslan"

Under 2021 har fem miljoner kronor extra satsats på trygghetsskapande åtgärder. Nu lanserar Linköpings kommun en ny satsning – med syfte att öka den upplevda tryggheten.

Elisabeth Lundqvist, chef för Linköpings kommuns natur- och parkenhet, berättar att många åtgärder har genomförts med de fem miljoner kronor extra som satsades på trygghetsskapande åtgärder under 2021.

Elisabeth Lundqvist, chef för Linköpings kommuns natur- och parkenhet, berättar att många åtgärder har genomförts med de fem miljoner kronor extra som satsades på trygghetsskapande åtgärder under 2021.

Foto: Privat/Johnny Gustavsson/Victor Bomgren

Linköping2021-12-06 07:00

Elisabeth Lundqvist är chef för samhällsbyggnadsförvaltningens park- och naturenhet. Hon är en av de tjänstepersoner som, på uppdrag av politiken, har haft ansvaret för att omvandla de öronmärkta medlen till praktiska åtgärder. Många insatser har gjorts. Belysningen har förbättrats vid mörka trafikkorsningar, gång- och cykelvägar, parkmiljöer och promenadstråk. Buskage har, i större utsträckning än tidigare, röjts och gallrats ut. Satsningen fortsätter under 2022.

undefined
2,8 av de fem miljoner kronorna har använts till att byta ut och förbättra belysningen runt omkring i kommunen. Bland annat vid återvinningscentralerna i Berg och Sturefors.

– Vi har fått extra medel för att jobba särskilt med det vi kan göra för att öka den upplevda tryggheten på kommunens mark. Det som har hänt i Linköping det sista året är naturligtvis en anledning till att vi har ett särskilt fokus men det politiska programmet för den här mandatperioden spelar också in, förklarar Lundqvist.

– Vi har såklart ett löpande uppdrag att se över belysningen och röja buskage men de här pengarna har möjliggjort ytterligare insatser, fortsätter enhetschefen.

En annan nyhet, som ingår i trygghetssatsningen, är så kallade driftteam i Skäggetorp och Berga. Som en arbetsmarknadsinsats genomförs enklare driftåtgärder dagtid på platser med till exempel mycket nedskräpning.

– Tanken är att vi också ska starta ett team i Ryd, förklarar Lundqvist och fortsätter:

– Vi kommer att fortsätta med det under åtminstone halva 2022, sedan ska vi utvärdera insatsen. Vi tror att man värnar mer om en miljö om man ser att det är någon som lägger ned tid och energi på att hålla den fin.

undefined
Den senaste trygghetssatsningen är en så kallade trygghetskarta där Linköpingsborna kan rapportera in platser i kommunen som upplevs som otrygga.

Under torsdagen lanserades ytterligare en del i trygghetssatsningen. Genom en så kallad trygghetskarta, online, hoppas samhällsbyggnadsförvaltningen få in fler synpunkter kring den upplevda tryggheten runt om i hela Linköpings kommun. Systemet för felanmälningar, som har funnits tidigare, kommer att finnas kvar – här ska tröskeln vara lägre.

– Här är det den upplevda tryggheten som vi vill få bättre koll på. Det behöver inte vara något som är trasigt eller fel, utan det är känslan vi vill komma åt, förklarar Lundqvist.

– Vi hoppas att vi kan nå andra målgrupper. Tonåringar rapporterar sällan in synpunkter till oss.

Trygghetskartan nås på kommunens hemsida.

– Jag hoppas att man, som Linköpingsbo, tar sig tiden. Vi kommer att följa upp synpunkterna varje vecka och sedan är tanken att åtgärderna ska ingå i vårt ordinarie arbete, förklarar Lundqvist.

Så har pengarna fördelats

De fem miljoner kronor som samhällsbyggnadsnämnden satsat extra på trygghetsskapande åtgärder i Linköping har fördelats enligt följande under 2021:

1,2 miljoner kronor till gång- och cykeltunnlar.

2,8 miljoner kronor till belysning i bland annat Berg, Sturefors och Trädgårdsföreningen.

130 000 kronor till röjning och gallring.

100 000 kronor till trygghetskarta.

400 000 kronor till lokala driftteam i Ryd, Skäggetorp och Berga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!