"Fattiga" januari är här

Risk för ekonomisk baksmälla efter allt som varit? Nu väntar "tuffa" januari med tunn plånbok för många. Men misströsta inte - det behöver inte betyda vatten och bröd till nästa lön .

Henrik Holstein, Linköping:
"Det är ganska tufft efter jul och nyår. Har också kommit hem efter en semesterresa, men med lite sparpengar ska det säkert ordna sig".

Henrik Holstein, Linköping: "Det är ganska tufft efter jul och nyår. Har också kommit hem efter en semesterresa, men med lite sparpengar ska det säkert ordna sig".

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2017-01-07 21:35

Jul och nyår har kanske klarats av med onödigt dyra klappar och bubbel och hummer i större mängder än vad som var planerat.

Slutnotan för allt kalasande landade möjligtvis en bit bortom det som var satt som smärtgräns och för att bringa ordning på kaoset i kassaböckerna krävs oftast flera doser disciplin.

För en del kan ett besök vid pantbanken vara räddningen.

Torbjörn Skoog, kontorschef på Stampen i Linköping, uppger att antalet besökare under januari ökar med mellan 20 och 30 procent jämfört med övriga månader, att antalet transaktioner stiger från 20-25 per dag till 40-45.

– Visst är det så att några handlat lite för mycket till jul och nyår och att pengarna håller på att ta slut. Det märker jag tydligt. Folk kommer in och pantsätter allt möjligt för att fylla ut plånboken tills lönen kommer.

Guld, silver, klockor, väskor, teknikprylar och antikviteter lämnas över disk och pengar betalas ut direkt till den som så önskar.

Ett fåtal lämnar sina ägodelar till försäljning.

– Vi har godset i förvar i två månader. Därefter går grejerna ut på auktion, men det är en liten del av våra kunder som väljer det alternativet, bara åtta procent. Resten pantsätter sina prylar, förklarar Torbjörn Skoog.

Han berättar att ordet "pantbank" var mycket värdeladdat förr i tiden, att folk kunde uppleva en sorts skamkänsla för att man tvingades göra det valet för att skapa lite utrymme i hushållsekonomin.

– I dag är det helt annorlunda. Människor ur samhällets alla olika grupper, även företagare och politiker, har setts kliva in på pantbanker. Antingen vill man köpa något eller så vill man få loss snabba pengar eftersom man är i behov av det.

Ett akut tandläkarbesök, ett plötsligt bilköp eller en "måste-renovering" av köket kan vara de skäl som kunderna anger för sitt besök hos Torbjörn Skoog.

Kevin Silvasti klev in på Stampen häromdagen och lämnade in ett guldhalsband till försäljning.

Efter att Skoog vägt in föremålet och gjort en identitetskontroll fick Silvasti 2 400 kronor direkt i handen.

– Julen och nyårshelgen blev betydligt dyrare än vad jag hade tänkt mig. Därför fick det bli den här lösningen, säger han.

Vad han ska använda pengarna till är inte helt bestämt.

– Vi får se. Det kanske blir en fin present till tjejen.

Fem personer på stan fick frågan hur de fixar tuffa januari.

Klicka på bilderna för att läsa svaren.

Så fixar du januari

Be om anstånd eller möjlighet att dela upp betalningen av räkningar. Ring i god tid så brukar det lösa sig.

Stoppa ditt sparande tillfälligt.

Be om amorteringsfritt på lånen i några månader.

Anamma enklare levnadsvanor i januari.

Vittja frysen. Laga matlådor på julens rester.

Utnyttja aktiviteter som är gratis. Prova-på-träna på gymmen, låna böcker, film och musik på biblioteket och kolla på kommunens hemsida efter kostnadsfria evenemang.

Källa: Familjeekonom Bodil Hallin (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!