Det noterar Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation som är på en landsomfattande turné. På tisdag besöker man Linköping med fokus på Östergötland. Syftet är att ställa krav på politiker och uppmana fastighetsbranschen att göra mer för att locka människor.
Under en paneldiskusson på Frimurarehotellet i Linköping på tisdag förmiddag ska detta belysas. Deltagare är Peter Holmsten, branschstrateg på Arbetsförmedlingen i Linköping, Stångstadens vd Fredrik Törnqvist och Madeleine Rietschel, verksamhetschef på Fastighetsbranschens utbildningsnämnd.
MatchningsproblemetGrundfrågan i debatten är hur samhället i stort och näringslivet ska lösa problemet med att många människor går arbetslösa samtidigt som flera branscher har svårt att hitta rätt personal.
Inbjudna till debatten i Linköping är fastighetsbolag, entreprenörer, politiker och tjänstemän och syftet är att försöka hitta fler lösningar på hur människor ska hitta till jobben i fastighetsbranschen i Östergötland.
RekryteringarSveriges fastighetsbransch uppger i ett pressmeddelande inför paneldiskussionen att man står inför stora utmaningar eftersom man inom tio år behöver rekrytera omkring 16 000 personer. Det gäller allt ifrån praktiska yrken till chefsposter och redan idag är det svårt att rekrytera. Samtidigt går omkring 400 000 människor arbetslösa i Sverige. I Östergötland är de cirka 21 000.
Fastigo anser att en del av ansvaret för att det är så snedvridet ligger på arbetsförmedlingen och på utbildningsväsendet och därmed i förlängningen de politiker som måste ta ansvar för detta.
– Utbildningar riktade mot fastighetsbranschen får inte läggas ner! Det har redan hänt på flera orter. Dessutom måste studie- och yrkesvägledning prioriteras och ges mandat att informera unga om var jobben finns, säger Mona Finnström, vd på Fastigo.
Flera måste göra sittHon menar också att arbetsförmedling och utbildningssystem i större utsträckning måste möta arbetsmarknadens behov. Utöver det måste branschen göra sitt:
– Vi förstår också att vi har ett eget ansvar för att bli mer synliga. De flesta vet inte vilka yrken som finns hos oss. Idag satsar vi på sommarjobbare och yrkesintroduktionsavtalet för unga med gymnasiekompetens. Vi hoppas också på ett studentmedarbetarvatal för högskolestudenter under våren, säger Mona Finnström.